Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2014.

Ministar Rodić primio komandanta NATO Združenih snaga Napulj



Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić sastao se danas sa komandantom NATO Združenih snaga Napulj, admiralom Brusom Klinganom.

Na sastanku je razgovarano o regionalnoj saradnji i ulozi Republike Srbije u kreiranju bezbednosnog okruženja na Balkanu, kao i saradnji sa NATO u okviru programa Partnerstvo za mir. Posebno je naglašen značaj saradnje Vojske Srbije i KFOR čiji rezultati značajno utiču na jačanje bezbednosne situacije u regionu.

Ministar Rodić je istakao da KFOR uživa najviše poverenje građana Srbije u odnosu na ostale međunarodne aktere angažovane na prostoru Kosova i Metohije i da će održanje neutralne pozicije NATO podržati primenu Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine. U tom smislu od posebne je važnosti da ne dođe do smanjenja snaga KFOR, što bi dovelo do otežane implementacije Vojnotehničkog sporazuma.

Admiral Brus Klingan upoznat je sa činjenicom da je regionalna saradnja jedan od spoljno-političkih prioriteta Republike Srbije. Od predstojećih aktivnosti u okviru regionalnih inicijativa posebno je istaknut predstojeći sastanak zamenika načelnika generalštabova u okviru Procesa saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope, koji će biti održan u Beogradu od 10. do 13. juna ove godine.

Konkretan doprinos Republike Srbije regionalnoj saradnji ogleda se kroz aktivno angažovanje i promovisanje nacionalnih kapaciteta u regionalne centre, poput Centra ABHO, Vojnomedicinske akademije, Vojne bolnice Niš, baze Jug, Centra za mirovne operacije. U tom kontekstu posebno se ističe da je tokom jula 2013. godine pokrenut novi NATO Poverilački fond namenjen za unapređenje kapaciteta Tehničko-remontnog zavoda Kragujevac sa ciljem da podrži potpunu delaboraciju viška ubojnih sredstava u regionu.

Komandant NATO Komande združenih snaga u Napulju je izrazio zadovoljstvo komunikacijom na visokom nivou između Srbije i NATO, kao i želju da se kvalitetna saradnja nastavi na obostrano zadovoljstvo.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV