Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2014.

Ministar odbrane razgovarao sa načelnikom Generalštaba Slovenačke vojske



Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić razgovarao je danas sa načelnikom Generalštaba Slovenačke vojske general-majorom Dobranom Božičem.

Konstatovano je da je dugogodišnja uspešna saradnja Srbije i Slovenije dobar primer razvijanja prijateljskih odnosa u regionu, čiji je cilj stvaranje povoljnijeg okruženja za sveukupan prosperitet i razvoj. O privrženosti regionalnoj saradnji dve države svakako svedoči kontinuitet sastanaka na visokom nivou. Izražena je zahvalnost za podršku u procesu evrointegracija i profesionalni odnos više od 300 pripadnika oružanih snaga Slovenije u sastavu KFOR-a.

Kada je reč o vojnoj saradnji, u protekloj godini realizovano je više zajedničkih aktivnosti. Naročito je izražena saradnja vojnoobrazovnih institucija i vojnih arhiva, kao i u oblasti budžeta i finansija. Slovenačkom načelniku Generalštaba predstavljeni su mogućnosti i kapaciteti Centra ABHO, baze Jug, Vojnomedicinske akademije, Vojne bolnice u Nišu, Centra za mirovne operacije i Centra za uništavanje municije i naoružanja – TRZ Kragujevac.

Ministar Rodić preneo je sagovorniku zainteresovanost za slovenačka iskustva kada je reč o učešću u borbenim grupama i projektima Evropske odbrambene agencije. Kao oblasti buduće saradnje predloženi su obuka, priprema i eventualno zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama i regionalnim vojnim vežbama. Izražena je volja za intenziviranjem vojnoekonomske saradnje sa Republikom Slovenijom.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV