Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.02.2014.

Skriveno blago Doma Jevrema Grujića



U četvrtak, 13. februara 2014. godine, sa početkom u 19.00 časova, u Galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, biće otvorena izložba „Skriveno blago Doma Jevrema Grujića“, koja otkriva bogatu riznicu umetničkih predmeta iz 18, 19, i 20. veka.

Izložbu, koja je zajednički projekat Doma Jevrema Grujića, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu i Medija centra „Odbrana“, svečano će otvoriti ministar odbrane Nebojša Rodić.

U ime organizatora, gostima će se obratiti Lazar Šećerović i Aleksandar Conić, iz Doma Jevrema Grujića, Nela Mićović, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, prof. dr Mila Živančević, direktorka Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu i potpukovnik Slavoljub M. Marković, direktor MC „Odbrana“.

Zbirka obuhvata dela najznačajnijih srpskih umetnika: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa Krstića, kao i upotrebne predmete, stilski nameštaj, diplomatske uniforme, kolekciju starog oružja iz ~I~ i ~II~ srpskog ustanka, arhivsku građu i jedan konceptualno i prostorno zaseban segment zasnovan na fotografijama prve diskoteke na Balkanu, otvorene u Domu Jevrema Grujića 1967. godine.