Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.02.2014.

Susret načelnika generalštabova Srbije i Slovenije



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas sa načelnikom Generalštaba Slovenačke vojske general-majorom Dobranom Božičem, koji predvodi delegaciju te zemlje tokom zvanične posete Srbiji.

Govoreći o značaju današnjih razgovora, general Diković je istakao da je fokus bio na operacionalizaciji dogovora ministara odbrane dveju zemalja sa susreta u decembru prošle godine.

– Vojska Srbije je suštinski opredeljena za svestrani razvoj odnosa u regionu u oblasti odbrane, a to unapređenje odnosa sa susedima i aktivno učešće u regionalnoj saradnji jeste i jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta – poručio je general Diković dodajući da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastoje da u okviru regionalnih inicijativa jačaju sopstvenu bezbednost i da dijalogom i saradnjom doprinose stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Prema njegovim rečima, ključne teme razgovora bile su oblasti u kojima dve vojske imaju zajedničke interese. To su, pre svega, udruživanje kapaciteta, obrazovanje, vojnoekonomska i vojnomedicinska saradnja, kao i saradnja u oblasti obuke jedinica.

Ocenjujući da je saradnja i dugogodišnje prijateljstvo oružanih snaga Srbije i Slovenije na visokom nivou, general Božič je naglasio usmerenost Slovenačke vojske na regionalnu stabilnost, kao i na stabilnost u širem kontekstu. On je, takođe, istakao da vojna diplomatija značajno doprinosi uspešnoj saradnji dveju zemalja na ostalim nivoima. Na kraju obraćanja, general Božič izrazio je nadu da će se tako dobra saradnja nastaviti i ubuduće.

U nastavku posete, delegacija Slovenačke vojske obići će Prvu brigadu Kopnene vojske, kao i Specijalnu brigadu.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Начелник Генералштаба Вojске Србије генерал Љубиша Диковић | FLV
Начелник Генералштаба Оружаних снага Словеније генерал-мајор Добран Божич | FLV
Дочек | FLV