Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.02.2014.

Razvodnica Ivana Stojanović, najbolja sportistkinja Vojske u 2013.



Vest da je upravo ona osvojila ovo laskavo priznanje dobila je na bazi „Jug”, tokom obuke za učešće u mirovnoj misiji u Libanu. Kako kaže, to je kruna njene dosadašnje sportske i vojničke karijere.

Razvodnica Ivana Stojanović je u Vojsci Srbije od 2011. godine. Obavlja dužnost radio-telegrafiste u Komandi 1. pešadijske čete 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade. Ova visoka i vitka Vranjanka ima još jednu ljubav – karate. Radila je kao pomoćni trener u vranjskom karate klubu „Šampion”. Inače, karate trenira od svoje sedme godine. Već u desetoj godini osvojila je prvu medalju na regionalnom pionirskom prvenstvu.

Ivani se 2003. godine ostvario san svakog karatiste u Srbiji, pošto je tada kod legendarnog Ilije Jorge položila za zvanje prvi dan, crni pojas. Više puta bila je prvakinja države u disciplini – borba, a ima i medalje sa evropskih i balkanskih prvenstava. Najveći uspeh načinila je, ipak, kao pripadnica Vojske. Svetsko prvenstvo u štotkan karateu, održano prošle godine u Novom Sadu, predstavljalo je za Ivanu priliku za dokazivanje u konkurenciji trideset takmičarki iz 25 zemalja, u kategoriji seniorki.

Pobeđivala je, jednu za drugom, reprezentativke Bugarske, Rumunije, Nemačke i Mađarske i plasirala se u polufinale, gde se susrela sa još jednom takmičarkom iz Bugarske. U drugom delu meča Ivana je stekla prednost i imala pobedu u rukama i plasman u veliko finale. Nažalost, pukao joj je kapilar na licu, pa joj sudija i lekar nisu dozvolili da nastavi meč. Tako je finale otišlo u nepovrat, ali je bronzana medalja ostala kao svedočanstvo o njenom podvigu.

– Imala sam pobedu i prolaz u finale, bila sam razočarana što se nisam borila za prvo mesto. Ali, i bronzana medalja je uspeh. Uostalom, to je najveći uspeh koji je moguće ostvariti u karateu, pošto karate nije olimpijski sport – iskrena je Ivana.

Nema uspeha u sportu, kulturi ili bilo kojoj drugoj oblasti bez podrške najbližih, a Ivana je imala nesebičnu podršku supruga, roditelja i dece ne samo za bavljenje karateom, već i za rad u Vojsci Srbije.

Priprema se za odlazak u mirovnu misiju „~UNIFIL~“ u Libanu. – Dobrovoljno sam se prijavila. Ponosna sam što ću imati priliku da proverim svoje vojničke mogućnosti u međunarodnom okruženju i nadam se da ću moći i da demonstriram svoje veštine u karateu – kaže naša najbolja sportistkinja.