Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2014.

Specijalna plaketa „Najplemenitijeg podviga godine“ zastavniku Pašiću



Zastavnik prve klase Ranko Pašić dobitnik je specijalne plakete u ovogodišnjoj akciji „Najplemenitiji podvig godine“ u kojoj kompanija „Večernje novosti“ po 51. put dodeljuje priznanja najplemenitijima i najhumnijima u godini za nama.

To priznanje zastavnik Pašić, glavni podoficir Trećeg bataljona vojne policije, zaslužio je jer je iz kuće u plamenu, sa kolegama, spasio staricu Ljubicu Lazarević, u neposrednoj blizini kasarne „Knjaz Mihailo“ u Nišu. Zastavniku Pašiću, na današnjoj svečanosti u Skupštini grada Beograda, plaketu je uručio akademik Matija Bećković.

- Lepo je što se neko setio da se najplemenitije ljudske osobine ne zaborave, istakao je zastavnik Pašić, dodajući da se nije nadao priznanju.

Stručni žiri, čiji je član bio i načelnik VMA brigadni general Marijan Novaković, doneo je odluku da je najplemenitiji čovek 2013. godine Goran Sladojević, građevinac iz Badovinaca, muž i otac troje dece, koji je rizikovao svoj život da bi spasao četvoricu komšija koje je oborio smrtonosni gas.

Zlatna plaketa za kolektivni najplemenitiji podvig ove godine pripala je porodici Mijailović iz Beograda, koji su, kada više nisu mogli da pomognu svom sinu koji je, posle saobraćajne nesreće bio u stanju moždane smrti, odlučili da se njegovi organi transplantiraju i time sačuvali četiri života.

Četrnaestogodišnjem Nikoli Ječmenici ove godine je pripala Zlatna plaketa za najplemenitiji dečji podvig, jer je na prvomajskom uranku, kada je plamen zahvatio nogavice njegovog druga Marka Ćurčića, jedini ostao priseban, stigao uspaničenog dečaka, oborio ga i golim rukama i ugasio vatru na njemu.

Specijalne plakete, uz zastavnika Pašića, dobilo je još 14 heroja čiji su podvizi obeležili godinu koja je za nama.

„Najplemenitiji podvig godine“ jedna je do najdugovečnijih i najuglednijih društveno odgovornih akcija u srpskim medijima, koja se svake godine dodeljuje građanima koji su se u prethodnoj godini istakli svojom humanošću, nesebičnošću i požrtvovanjem.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Заставник Ранко Пашић | FLV
Додела признања | FLV