Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2014.

Ministar Rodić u poseti Bugarskoj



Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić nalazi se u zvaničnoj poseti Republici Bugarskoj na poziv ministra odbrane Angela Najdenova.

U okviru posete, ministar Rodić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Bugarske Plamenom Orešarskim.

Tokom razgovora konstatovano je da su politički odnosi Srbije i Bugarske vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Bugarska podržava evropske integracije Srbije i implementaciju sporazuma između Beograda i Prištine, koji za cilj ima stvaranje uslova za bolji život svih građana koji žive na prostoru Kosova i Metohije. Izgradnja dobrosusedskih odnosa i unapređenje saradnje u svim segmentima značajni su za stvaranje povoljne klime za privlačenje investicija neophodnih privredama obe zemlje.

Ocenjeno je da razvoj saradnje u oblasti odbrane između država jugoistočne Evrope ima pozitivan efekat na ceo region. Angažovanje pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Bugarske u multinacionalnim operacijama dovelo je do promene imidža regiona, koji sada pruža značajan doprinos očuvanju mira i bezbednosti u različitim delovima sveta.

Tokom zvaničnih razgovora u Ministarstvu odbrane, ocenjeno je da dobri bilateralni odnosi, u okviru kojih saradnja u oblasti odbrane ima značajno mesto, imaju pozitivan uticaj na bezbednosnu situaciju u celom regionu.

Konstatovano je da je bilateralna vojna saradnja u poslednjih nekoliko godina značajno unapređena u oblastima zajedničke obuke i vežbi, primene softvera za kodifikaciju i simulacije, vojne medicine, vojne geografije i odnosa sa javnošću. Istaknuto je da je saradnja dva vazduhoplovstva najintenzivnija i najrazvijenija, u okviru koje avijacijske i raketne jedinice dve vojske jednom godišnje izvršavaju bojeva gađanja na poligonu «Šabla» u Bugarskoj, a piloti Vazduhoplovnih snaga Bugarske vrše obuku na simulatoru letenja na avionu MiG-29 na aerodromu Batajnica u Srbiji.

Zaključeno je da u uslovima restriktivne budžetske politike saradnju u navedenim oblastima treba i dalje unapređivati, a racionalnim planiranjem zajedničkih aktivnosti obezbediti razvoj operativnih i funkcionalnih sposobnosti dve vojske.

Procedura usaglašavanja teksta Protokola o saradnji u oblasti vojne geografije između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Bugarske biće završena u najskorije vreme, kako bi Protokol bio zaključen do kraja 2014. godine.

Na kraju razgovora potpisan je Protokol između ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Bugarske o obuci na simulatoru letenja na avionu MiG-29, koji omogućava nastavak saradnje u ovoj oblasti i tokom 2014. godine.

Pre ceremonije svečanog dočeka, u okviru koje je položen venac na Grob neznanog junaka, i zvaničnih razgovora dve delegacije ministar Rodić je položio venac na Srpskom ratnom groblju u Sofiji, na kome su pokopani ostaci 454 ratnika koji su pali u balkanskim ratovima 1912-1913. godine i umrli u ropstvu tokom Prvog svetskog rata.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Дочек | FLV