Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.01.2014.

Ministar Rodić u poseti Sjedinjenim Američkim Državama



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić doputovao je u Sjedinjene Američke Države u Vašington. Tokom zvanične radne posete, planiran je niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima Pentagona, Stejt departmenta, Biroa Nacionalne garde, Odbrambene obaveštajne agencije, Nacionalnog univerziteta odbrane i Kongresa.

Pored bilateralnih susreta, ministar odbrane će potpisati i dva sporazuma. U Pentagonu će zajedno sa sekretarom odbrane Sjedinjenih Država Čarlsom Hejgelom, potpisati Sporazum Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa bezbednosnim merama za zaštitu tajnih vojnih podataka, dok će u Stejt departmentu potpisati Sporazum o unapređenju saradnje i statusu snaga u okviru Programa Partnerstvo za mir.

Ministra odbrane će pored sekretara odbrane i visokih zvaničnika Stejt departmenta, primiti i šef Biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Država general Frenk Gras, zatim direktor Odbrambene obaveštajne agencije, general-potpukovnik Majkl Flin i predsednik Nacionalnog univerziteta odbrane Sjedinjenih Država, general-major Greg Martin. Pored navedenih susreta, ministar odbrane će se sastati i sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji se trenutno nalaze na školovanju u Nacionalnom univerzitetu odbrane Sjedinjenih Država.

Posetu Sjedinjenim Američkim Državama, ministar odbrane Nebojša Rodić će otpočeti prisustvom na svečanosti povodom obeležavanja Svetog Save, u organizaciji srpske dijaspore u Vašingtonu.