Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.01.2014.

Sastanak sa predstavnicima Odbrambene akademije V. Britanije i organizacije „Međunarodna transparentnost“



Ministarstvo odbrane Republike Srbije nastavlja realizaciju planiranih aktivnosti usmerenih ka razvoju sposobnosti za izgradnju integriteta, borbu protv korupcije i organizovanog kriminala, u okviru programa „Partnerstvo za mir“.

U Beogradu je danas održan radni sastanak delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa predstavnicom Odbrambene akademije Velike Britanije, višim savetnikom Žaklinom Dejvis i predstavnikom programa „Odbrana i bezbednost“ organizacije „Međunarodna transparentnost Velika Britanija“,  Alanom Voldronom. Sa britanske strane, sastanku je prisustvovao i izaslanik odbrane, pukovnik Viliam Ingliš.

U delegaciji MO i VS koju je predvodio pomoćnik ministra za politiku odbrane, Miroslav Jovanović, bili su zastupljeni predstavnici Uprave za strategijsko planiranje, Uprave za međunarodnu vojnu saradnju, Univerziteta odbrane, Vojne akademije, Uprave za planiranje i razvoj (J-5) i Združene operativne komande (ZOK) Generalštaba Vojske Srbije.

Razgovarano je o potrebama i mogućnostima da Odbrambena akademija Velike Britanije, kroz formu bilateralne vojne saradnje i u saradnji sa organizacijom „Međunarodna transparentnost Velika Britanija“, pomogne stručnom usavršavanju kadra, kao i razvoju programa obrazovanja u MO i VS iz oblasti izgradnje integriteta i borbe protiv korupcije.

Predloženo je da se održi prvi kurs iz oblasti izgradnje integriteta namenjen pripadnicima VS koji se upućuju u mirovne operacije. Kao srednjoročni cilj, razmatrano je osposobljavanje nastavnog kadra i obrazovnih institucija MO i VS za razvoj i sprovođenje osnovnih i specijalizovanih programa obrazovanja i obuke iz ove oblasti. Dogovoreno je da se zajednički pristupi izradi predloga višegodišnjeg plana saradnje. Usaglašavan je modalitet zajedničkih aktivnosti u toku drugog ciklusa istraživanja „Indeks borbe protiv korupcije u oblasti odbrane na nivou država/vlada“ ~(Government Defence Anticorruption Index)~ koji se sprovodi u toku 2014. godine i razmotrene su mogućnosti za uključenje organizacije „Transparentnost Srbija“ u budući proces saradnje.