Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.01.2014.

Obeležena godišnjica novosadske racije



U Novom Sadu danas je obeležena 72. godišnjica novosadske racije, jednog od najtragičnijih događaja u istoriji grada, u kojoj su mađarske okupacione fašističke vlasti ubile, ili žive gurnule pod led zaleđenog Dunava, između 1300 i 1700 Srba, Jevreja i Roma, žitelja Novog Sada, među kojima je bio veliki broj žena, dece, staraca.

Građanima okupljenim na platou ispred spomenika "Porodica" na novosadskom Keju žrtava racije, obratio se Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada.

- Jednu od najtamnijih stranica naše istorije nikada nećemo zaboraviti- rekao je, između ostalog, Vučević i poručio kako suživot na ovim prostorima nema alternativu sem da počiva na utabanoj stazi poštovanja i uvažavanja međuetničke i verske tolerancije.

Uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona pomen Srpske pravoslavne crkve žrtvama racije služio je Episkop bački Irinej, dok je komemorativni pomen Jevrejske zajednice održao Isak Asiel Vrhovni Rabin Srbije.

Mađarska vojska, žandarmerija i Državna kraljevska policija su sa racijom otpočeli u rano jutro 21. januara 1942. godine pretresima i hapšenjima građana i čitavih porodica. Pojedine nevine žrtve okupator je ubijao odmah na ulici, deo je odvodio do novosadskog kupališta “Štrand” i tamo ih ubijao i bacao u Dunav, dok je deo ljudi jednostavno izvodio do obale i tamo ih ubijao, ili ih žive bacao pod led. Racija je trajala tri dana, a kako su pored žitelja Novog Sada u raciji stradali i žitelji okolnih mesta, računa se da je u trodnevnom piru okupatora ubijeno oko 4500 ljudi.

Tokom komemoracije predsednik Skupštine grada Siniša Sević i predstavnici omladine Jevrejske opštine i Matice Romske, Mina Gusman i Milan Nikolić sa broda „Šabac“ Rečne flotile, uz zvuke brodskih sirena, spustili su venac u čamac ronilaca rečne flotile, iz koga su ronioci, stariji vodnik prve klase Jovan Martinović, desetar Aleksandar Jovanović i razvodnik Đorđe Nedeljković, venac spustili u vodu Dunava.


videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Полагање венца  | FLV