Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.01.2014.

Predavanje o energetskoj bezbednosti na VSBO



Predstavnik „Maršal centra“ Alesandro Šefler održao je danas predavanje polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane na temu „Energetska bezbednost“.

 Šefler, koji predaje na Univerzitetu Bundesver, izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da govori o energetskim potencijalima u zemlji iz koje potiče Nikola Tesla, i koja je, po svemu sudeći, bogata energetskom resursima.

Govoreći o različitim oblicima energenata, Šefler je ukazao na njihove karakteristike, prednosti i mane vezane za njihovu upotrebu, a osvrnuo se i na aspekte energetske bezbednosti. On je istakao da su nafta, prirodni gas i ugalj energenti koji su najzastupljeniji u većini zemalja širom sveta, a da hidro i nuklearnu energiju, kao resurs, koristi veoma mali broj zemalja. Prema njegovim rečima, pomenuti energenti se u najvećoj meri troše na transport, grejanje i proizvodnju električne energije.

U nastavku predavanja bilo je reči o problematici energetske tranzicije na primeru Nemačke, a završni deo današnjeg susreta  bio je posvećen analizi energetske bezbednosti.