Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.01.2014.

General Diković na sastanku Vojnog komiteta u Briselu



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković učestvovao je na sastanku Vojnog komiteta evroatlantskog partnerstva koji je na nivou načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica NATO-a i programa Partnerstvo za mir održan danas u Briselu.

Na sastanku se razgovaralo o glavnim efektima implementacije nove strukture vojne saradnje na partnerstvo i bezbednosnim pitanjima u pomorskom, vazdušnom i kopnenom okruženju. Nova struktura vojne saradnje ojačana je dodatnim pozicijama, posebno u komandama na operativnom nivou, čime su stvoreni uslovi za unapređenje sveukupne efikasnosti i kvaliteta podrške partnerskim državama u implementaciji praktične vojne saradnje.

Na marginama sastanka, general Diković susreo se s predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije generalom Patrikom de Rusijeom. Istakavši važnost prve međuvladine konferencije Srbija – Evropska unija sa aspekta pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, general Diković je izrazio uverenje da Vojni komitet u potpunosti može pomoći identifikaciji oblasti u kojima Vojska Srbije može pružiti doprinos u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Učešće u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama, izgradnja poverenja i jačanje vojne saradnje u regionu ostaju prioritet Vojske Srbije i u narednom periodu. General De Rusije pozitivno je ocenio angažovanje pripadnika Vojske Srbije u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama. Obostrano je zaključeno da će poseta generala Dikovića Vojnom komitetu Evropske unije koja je planirana za novembar doprineti unapređenju međusobne saradnje.

General Diković bio je i na prijemu koji je organizovala Misija Republike Srbije pri Evropskoj uniji povodom prve međuvladine konferencije Srbija – Evropska unija, čime je na svečani način obeležen početak pristupnih pregovora.