Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.01.2014.

Obeležen Dan Vojne bolnice Niš



Svečanošću u Domu Vojske Srbije u Nišu danas je obeležen Dan Vojne bolnice Niš - 22.januar i 136 godina od osnivanja Velike vojne bolnice za hiljadu ranjenika i bolesnika.

  - Danas je Vojna bolnica Niš vojnozdravstvena ustanova čija je osnovna delatnost preventivno delovanje i sanitetsko zbrinjavanje povređenih i obolelih na primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, rekao je na svečanosti upravnik te ustanove pukovnik Radiša Vitas. On je dodao da se  delokrug rada neprekidno unapređuje uvođenjem novih dijagnostičkih i terapijskih procedura, školovanjem kadra, tehnološko-tehničkim opremanjem i infrastrukturnim unapređenjem uslova smeštaja bolesnika i ljudstva.

  Pukovnik Vitas je u svom govoru posebno istakao kontunuitet učešća te vojnozdravstvene ustanove  u mirovnim operacijama od 1973.godine i angažovanja u misijama UN na Sinaju i u Angoli, pa do danas kada njeni lekari i medicinski tehničari učestvuju u misijama u Kongu, Čadu, Ugandi i Somaliji. U poslednjih deset godina, prema njegovim rečima, 115 pripadnika Vojne bolnice Niš učestvovalo je u 23 multinacionalne operacije.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo MO brigadni general Zoran Popović je, čestitajući praznik pripadnicima te ustanove, naglasio da se i u ovim teškim vremenima mora ići napred, pre svega na polju uvođenja novih metoda i tehnologija, edukacije ljudi i timskog rada.

Proslavi su prisustvovali načelnik VMA brigadni general Marjan Novaković, zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Milosav Simović, komandat Treće brigade KoV brigadni general Želimir Glišović, predstavnici lokalne samouprave i vojno-sanitetskih i civilnih zdravstvenih ustanova.

Na svečanosti su dodeljene stimulativne mere. Ministar odbrane Nebojša Rodić je dodelio vojne spomen-medalje pukovniku Slobodanu Ćiriću i vojnim službenicima Biljani Jovović i Snežani Petković, dok je novčano nagradio potpukovnika Miloša Kostova. Upravnik Vojne bolnice Niš je za uspešnu saradnju u proteklom periodu uručio Velike plakete predstavnicima Treće brigade KoV i RFZO za Nišavski okrug.

videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Зоран Поповић | FLV
Полагање венаца | FLV
Свечана академија | FLV