Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.01.2014.

Građani Srbije najviše veruju Vojsci



Sociološka istraživanja u Srbiji, unazad više godina, pokazuju da njeni građani, osim Srpske pravoslavne crkve, najviše veruju Vojsci Srbije, kao instituciji.

Prema pisanju lista «Nedeljnik», najnovija istraživanja potvrđuju da Vojska uživa najveće poverenje građana Srbije, njih (74 odsto). Srpska pravoslavna crkva i druge verske institucije su na drugom mestu, (66 odsto). Na trećem mestu su EU institucije, (43), pravni sistem, (38), vlada (35) i mediji (41). Istraživanja agencije „Galup“, kako navodi „Nedeljnik“, u poređenju sa nama, pokazala su da i građani Sjedinjenih Američkih Država, takođe, poverenje daju Vojsci, njih 76 posto, dok su kod njih, ispred verskih institucija, policija i predyzetništvo.

Na skali poverenja i vrednosti, što su potvrdila brojna istraživanja javnog mnjenja, u poslednjoj deceniji, čvrsto mesto zauzima Vojska Srbije koja može da se pohvali trajanjem ali i ugledom u narodu. Uprkos ukidanju vojnog roka koji je bio spona naroda i vojske, njenom smanjenju, sistem odbrane je uspeo da održi imidž pouzdane nacionalne institucije.