Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.01.2014.

Razvodnica Tina Zlatković



VIŠE OD VEŠTINE

Razvodnica Tina Zlatković, 21 dan provela je na Bazi „Debela glava” zajedno sa kolegama iz Četvrte brigade Vojske Srbije izvršavajući zadatke na administrativnoj liniji prema Kosovu i Metohiji i u Kopnenoj zoni bezbednosti.

– Nije mi bilo teško iako je Baza u planinama, na 1.220 metara nadmorske visine. Hladno je, ali smo navikli na takve uslove. Uostalom, starešine i vojnici na Bazi dele i dobro i zlo. Najvažnije je da smo uvek spremni da uradimo naš posao i sprečimo neovlašćene prelaske administrativne linije – kaže Tina.

Zanimljivo je da Tina posle tri nedelje boravka na Bazi ne odlazi kući, već pravo na časove plesa. U toku istog dana, Tina „iskoči” iz vojničkih čizama i posveti se umetnosti i igri. Prepodne je u bazi u planinama, a popodne igra bečki valcer ili oficirsko kolo.

Tina Zlatković je pre dve godine počela da se bavi plesom, u plesnoj grupi Četvrte brigade „Tamo daleko”, a u tajne plesa uputio ju je vođa grupe poručnik Milan Filipović.

Ona nije samo dobra vojnikinja i plesačica. Osvojila je i prvo mesto na sportskom prvenstvu Kopnene vojske u streljaštvu, u ženskoj konkurenciji. U njenom životu stalno se prepliću vojska i umetnost.

Na pitanje mogu li puška i ples ruku pod ruku, Tina odgovara da mogu.

– Reč je o emocijama, a ja ih imam i za pušku i za ples. Streljaštvom želim da pokažem da sam fizički spremna, motivisana, psihološki sposobna da savladam prepreke i efikasno izvršim svaki zadatak, dok plesom izlazim iz sebe u prostor. Uostalom, nekada se i plesom može boriti za svoju zemlju, dok u nekoj situaciji gađanje može da liči na pravu igru. Svakako, vodim računa da u svom vojničkom zanimanju sačuvam pravu meru odgovornosti, a u plesu ispoljim svo nadahnuće – priča Tina.