Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.01.2014.

Obilazak baze „Trmka“ u Kopnenoj zoni bezbednosti



Ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković posetili su danas pripadnike Vojske Srbije angažovane u bazi 'Trmka'. Tom prilikom, raport je predao komandir baze kapetan Aleksandar Spasojević.

Ministar Rodić izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da Badnje veče, koje se tradicionalno provodi sa porodicom i najbližima, provede sa pripadnicima Vojske Srbije koji se nalaze na bazi „Trmka“.

- Kada dođete ovde do baze „Trmka“ onda su vam najbliži oni koji su tu pored vas. Odavde do prvog naseljenog mesta ima skoro tri kilometara i to je onda upućenost koja ničim ne može da se dovede u pitanje – istakao je ministar Rodić dodajući da, kao i pre nekoliko dana u Novom Sadu, ni danas neće izneveriti pripadnike naše vojske, pa u skladu sa današnjim praznikom na poklon je doneo posne sarme.

Prema njegovim rečima, svi građani Srbije treba da vide koliko je ta baza daleko i koliko velika požrtvovanost je potrebna za takav posao, a u osnovi svega je ljubav prema otadžbini. On je, takođe, poručio, da u 2014. godini ne treba da zaboravimo da moramo biti dostojni svojih predaka.

- Ovde, na prostoru baze „Trmka“, su veliki izazovi zbog organizovanog kriminala, stalno prisutnog terorizma, kao i činjenice da se naši prirodni resursi uništavaju i kradu, ali i zbog stalne seče šuma. Ovde ste često u prilici da se na pripadnike Vojske Srbije potegne i oružje i da se puca. Prema tome, ovo je onaj prvi kontakt sa ljudima koji ne misle dobro Srbiji i ne misle dobro svakom građaninu Srbije –naglasio je ministar Rodić dodajući da zbog toga ljudima na bazi dugujemo veliku zahvalnost.

Ocenjujući bezbednosnu situaciju u Kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije, ministar Rodić je istakao da je Vojska Srbije, ne samo sada, već i u vremenu koje je bilo iza nas, uvek apsolutno spremna.

- Ne bih voleo da neko pokuša da se usudi da se upusti u nešto što zovemo kušnja, ili na neki način, proveru te spremnosti. Ona je dovoljno snažna i dovoljno formacijski postavljena da bilo ko, ukoliko bi se usudio na tako nešto, i pre nego što bi i mogao da krene u preduzimanje nekih akcija, već na ovom prostoru bio dovoljno opomenut, da ne kažem, vraćen na svoje polazne pozicije –poručio je ministar Rodić dodajući da se Vlada naše zemlje angažuje svim svojim kapacitetima da pripadnici Vojske Srbije budu u prilici da raspolažu naoružanjem, tehnikom i onim što je potrebno za odbranu zemlje.

Baza „Trmka“ nalazi se u zoni odgovornosti Treće brigade, koja se prostire na 123 kilometara. Selo Trmka, na južnim padinama Kopaonika, smešteno je na samoj administrativnoj liniji prema Kosovu i Metohiji. Kopnena zona bezbednosti (KZB) proteže se duž administrativne linije Republike Srbije s autonomnom pokrajinom Kosovom i Metohijom (KiM), čija je ukupna dužina 382 kilometra a širina 5 kilometara. Podeljena je na sektore A (od državne granice s Republikom Crnom Gorom do rejona između baza Vojske Srbije „Mrče“ i „Trmka“), B (od rejona između baza VS „Mrče“ i „Trmka“ do rejona između baza VS „Karaula“ i „Trstena“) i B1 (od rejona između baza VS „Karaula“ i „Trstena“ do državne granice s Republikom Makedonijom).


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава Министра Родића о безбедносној ситуацији | FLV
Обраћање министра Родића новинарима | FLV
Обилазак базе „Трмка“ | FLV