Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.12.2013.

Deset godina članstva Srbije u ~CISM~



Na svečanosti povodom obeležavanja deset godina članstva Republike Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove~ (CISM)~, ministrima odbrane i omladine i sporta Nebojši Rodiću i Vanji Udovičiću, i načelniku Generalštaba Vojske Srbije, generalu Ljubiši Dikoviću, za doprinos jačanju mira i međuarmijske saradnje dodeljene su svečane plakete.

Skupu održanom na Vojnoj akademiji, osim najviših predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prisustvovali su bivši generalni sekretar ~CISM~, pukovnik Mišel van Mers, gosti iz Olimpijskog komiteta i Sportskog saveza Srbije, strani vojni predstavnici i zvanice iz javnog, privrednog, sportskog i verskog života.

Zahvaljujući  na laureatu, ministar odbrane Nebojša Rodić čestitao je srpskoj delegaciji pri ~CISM~ značajan jubilej i obećao podršku i u deceniji pred nama.

– Od vas zavisi da li ćete učestvovati na sledećem takmičenju u okviru ~CISM~, u Finskoj. Formirajte dobru ekipu spremnu za vrhunske rezultate, s kojom ćemo moći da se podičimo, a sa naše strane očekujte obezbeđene sve preduslove.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je, zahvaljujući na priznanju, rekao da bez jake i spremne vojske nema ni jake države, a bez sporta nema zdrave nacije.

– U tom smislu vojska i sport imaju mnogo zajedničkog i predstavljaju ono što krasi svaku naciju. U vojsci, tokom služenja ili obuke, baš kao i dok se bavite sportom, mnogo toga možete da naučite i krenete krupnim koracima napred. Takvu poruku moramo pre svih poslati deci koja su budućnost Srbije – rekao je ministar Udovičić.

Šef srpske delegacije pri ~CISM~, pukovnik Dragan Đini, upućujući reči dobrodošlice gostima, zahvalio je svima koji podržavaju njihove napore na podizanju opšte fizičke spremnosti, unapređivanju fizičke obuke i promociji miroljubive komponente Vojske Srbije u svetu.

– Dok su se razne vojske tokom istorije susretale kao neprijatelji na bojnom polju, danas njihovi potomci doprinose jačanju mira u svetu, razvijanjem međuarmijskog prijateljstva, poverenja i pomirenja, čak i u nekada ratom zahvaćenim regionima, odmeravanjem snaga na sportskim terenima umesto na bojnom polju – rekao je pukovnik Đini i dodao da se, ako želimo da napredujemo, moramo porediti sa drugima, radi čega i pomeramo svoje granice i gradimo vrednosne uzore.

Povodom desetogodišnjice srpskog učešća u ~CISM~, šef delegacije Republike Srbije pri ovoj asocijaciji promovisao je holandskog pukovnika u penziji, Mišela van Mersa u počasnog člana srpskog ogranka.

Plakete i priznanja, za izuzetne rezultate, uručena su sportistima, a za poseban doprinos i predstavnicima institucija i organizacionih celina, među kojima Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i Upravi za obuku i doktrinu Generalštaba, kao i pojedincima, za doprinos međuarmijskoj saradnji.

Na svečanosti je emitovana i kratka video prezentacija o radu ~CISM~ i aktivnostima naše delegacije od 2003. do 2013.godine

Međunarodni savet za vojne sportove ~(Conseil International du Sport Militaire)~ poznat po svom akronimu - ~CISM~, je zvanična međunarodna sportska asocijacija sačinjena od oružanih snaga zemalja članica, i predstavlja savremenu dimenziju aktivnog uspostavljanja međunarodnih vojnih odnosa, ali je i sredstvo za promociju i jačanje mira u svetu, međuarmijske saradnje, poverenja i pomirenja kroz sport. Taj ideal sadržan je u sloganu ~CISM~: "Prijateljstvo kroz sport".


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Свечаност | FLV
Уручење плакете министру спорта | FLV
Уручење плакете министру одбране | FLV