Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.12.2013.

Ministar Rodić primio ambasadora Bugarske



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić i ambasador Republike Bugarske u Beogradu Angel Dimitrov složili su se tokom današnjeg susreta da par poslednjih godina predstavljaju period najboljih odnosa kada je reč o saradnji u oblasti odbrane između dve države.

Kao odlični primeri dosadašnje vojne saradnje navedene su zajednička vežba gađanja jedinica za protivvazduhoplovna dejstva na poligonu Šabla u Bugarskoj i obuka pilota bugarskih oružanih snaga na simulatoru aviona Mig-29 na aerodromu Batajnica. Takođe, Ministarstvo odbrane našeg suseda omogućilo je besplatno korišćenje softverskog paketa ~BULCOD~ – državnog kodifikacionog sistema Bugarske.

Evidentan je izrazito visok stepen realizacije planova bilateralne vojne saradnje sa Bugarskom, što je rezultat dobrog planiranja i pravilno definisanih prioriteta.

Republika Bugarska podržava Srbiju na putu ka evropskim integracijama i u tom kontekstu značajna je razmena iskustava kada je reč o bezbednosnim i odbrambenim aspektima priključenja Evropskoj uniji.

Kao prioritetne oblasti koje je potrebno produbljivati u narednom periodu istaknute su zajedničke vežbe i obuka, saradnja službi vojne policije, saradnja u primeni softvera za kodifikaciju i simulacije, vojnoj medicini, odnosima sa javnošću i u domenu planiranja, programiranja i budžetiranja. Planiran je i susret dva ministra odbrane u februaru 2014. godine.

Faktor susedstva i zajednički interesi na širem planu svakako su činioci koji predstavljaju osnov za planiranje narednih aktivnosti, ocenili su ministar Rodić i ambasador Dimitrov i zaključili da plan vojne saradnje za narednu godinu u uslovima ograničenih budžeta treba da pre svega bude kvalitetan, ali i racionalan.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пријем и разговори | FLV