Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.11.2013.

Sastanak pomoćnika ministra za politiku odbrane sa predsednikom Asocijacije Atlantskog ugovora i sa ambasadorom SR Nemačke



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović razgovarao je danas sa predsednikom Asocijacije Atlantskog ugovora Karlom Lamersom i ambasadorom SR Nemačke u Beogradu Nj.E. Hajncom Vilhelmom.

Teme razgovora su bile učešće Republike Srbije u NATO Programu Partnerstvo za mir i odnosima Republike Srbije i SR Nemačke na vojno-bezbednosnom planu. Zaključeno je da Srbija i NATO ostvaruju dobru međunarodnu vojnu saradnju i da postoji zajednički interes za njenim daljim jačanjem. Uskoro se očekuje usvajanje Individualnog akcionog plana partnerstva sa NATO, a u toku je usaglašavanje Individualnog programa partnerstva i saradnje (plan aktivnosti tokom 2014. godine).

Saradnja sa SR Nemačkom u oblasti odbrane je takođe ocenjena kao vrlo dobra, ali se očekuje i njeno unapređenje. Usaglašen je Plan bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu, a u narednom periodu očekuje se usaglašavanje i novog sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između Republike Srbije i SR Nemačke.

Pomoćnik ministra Jovanović je izrazio zahvalnost za profesionalno angažovanje pripadnika oružanih snaga u sastavu KFOR i za podršku koju Nemačka pruža evropskim integracijama naše zemlje.