Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.11.2013.

Potpisan Protokol o donaciji Kraljevine Danske



Protokol o donaciji informatičke opreme Kraljevine Danske Upravi za međunarodnu vojnu saradnju 21. novembra 2013. godine, u ime ministarstava odbrane Kraljevine Danske i Republike Srbije, potpisali su (pukovnik u penziji) Kurt Refsgard i načelnik Odeljenja za multilateralu u Upravi za MVS pukovnik Milan Konjikovac.

Tokom potpisivanja Protokola, pukovnik Konjikovac zahvalio je na donaciji, u vrednosti od oko 19.000 evra, koja će biti namenjena za opremanje informatičkom opremom Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane, s ciljem podizanja nivoa opremljenosti i kvaliteta informatičke infrastrukture Uprave. Zahvalio je pukovniku Refsgardu na ličnom angažovanju na unapređenju informatičke podrške u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Kraljevina Danska, sa više od četiri miliona evra od 2004. godine, jedan je od najznačajnijih donatora i aktivno je uključena u proces reforme sistema odbrane. U prethodnom periodu dala je veliki doprinos u uspostavljanju i razvoju službe traganja i spasavanja, bezbednosti letenja, kroz projekte prekvalifikacije viška vojnog kadra (~PRISMA~), učenja engleskog jezika (~PELT~), školovanja i usavršavanja pripadnika MO i VS na Baltičkom koledžu odbrane i razvoju informatičke mreže.

Tako značajna pomoć uticala je na intenzitet i kvalitet saradnje dve zemlje u oblasti odbrane.
Obostrano je konstatovano da se broj planiranih i realizovanih aktivnosti na godišnjem nivou konstantno povećava i izraženo očekivanje da će trend tako plodne saradnje biti nastavljen i u narednom periodu u težišnim oblastima saradnje.