Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.11.2013.

Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada



Ministar odbrane Nebojša Rodić prisustvovao je danas svečanosti kod Beogradske kapije u Petrovaradinu povodom 95 godina od oslobođenja Novog Sada u Prvom svetkom ratu.

Pred više hiljada okupljenih novosađana govorio je Miloš Vučević gradonačelnik i tom prilikom istakao da je Novi Sad nakon oslobođenja počeo da ide snažnim koracima razvoja i nije više bio provincijski grad južnog dela Austrougarske, nego je postao politička, kulturna i ekonomska prestonica ovog dela Srbije.

Episkopi, bački dr Irinej, sremski Vasilije, jegarski i vojni Porfirije osveštali su repliku Spomen ploče na kapiji, kroz koju je 1918. godine srpska vojska umarširala u Novi Sad, koju su ustaše 1941. godine uništile. „9. novembra 1918. godine za vreme vladavine Kralja Petra Prvog Velikog Oslobodioca, a pod vrhovnom komandom Prestolonaslednika Regenta Aleksandra kroz ovu kapiju prođoše prvi odredi pobedonosne Srpske vojske donoseći slobodu Vojvodini“ , zapisano je na spomen ploči.

-Bez istorijskog sećanja na one što su ugradili svoje živote u ovo što danas imamo, sasvim je izvesno da ne možemo imati ni budućnosti. - poručio je u svojoj besedi Episkop Irinej.

Novosadski glumci podsetili su prisutne na reči Jaše Tomića. Dr Ignjata Pavlasa i majora Vojislava Bugarskog na dočeku srpske vojske, a u vaduh je pušteno jato golubova.

Simbolišući ulazak srpske vojske pripadnici brigade svrstani u 4 ešelona, od kojih jedan u uniformama srpske vojske iz Prvog svetskog rata, ešelonom Gardijske brigade i vojnog orkestra Garde, sa tadašnjom pukovskom zastavom i konjanikom na čelu, praćeni aplauzima brojnih posmatrača ulicama Petrovaradina, od Beogradske kapije, preko Varadinskog mosta, do Doma Vojske Srbije, umarširali su u grad. Na platou ispred Doma Vojske pripadnici Gardijske brigade izveli su, već nadaleko čuven, egzercir, dok su na vezu uz Beogradski kej građanima za razgledanje bili dostupni brodovi Rečne flotile ukrašeni svečanim galama.

Svečanosti kod Beogradske kapije, u okviru koje su pripadnici Prve brigade i Rečne flotile priredili tehnički zbor, prisustvovali su i general-major Goran Radovanović zamenik komandanta Združene operativne komande, general-potpukovnik Aleksandar Živković komandant Kopnene vojske, brigadni generali Milomir Todorović komandant Gardijske brigade i Stojan Batinić komandant Prve brigade, najviši predstavnici gradske vlasti i brojne zvanice.

videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Егзерцир | FLV
Свечаност | FLV