Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.10.2013.

Poseta Specijalnoj brigadi i Rečnoj flotili



Ministri odbrane Srbije i Hrvatske Nebojša Rodić i Ante Kotromanović danas su posetili Specijalnu brigadu u Pančevu i Rečnu flotilu u Novom Sadu.

U kasarni „Rastko Nemanjić“ dočekali su ih komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković i komandant Specijalne brigade brigadni general Ilija Todorov.

Gosti iz Hrvatske imali su priliku da se upoznaju sa namenom, organizacijsko-formacijskom strukturom i segmentima obuke te elitne jedinice Vojske Srbije. Brigadni general Todorov, u svojstvu domaćina, predstavio je deo naoružanja i opreme kojim raspolaže jedinica, a pripadnici Bataljona za protivteroristička dejstva prikazali su sposobnosti precizne upotrebe vatrenog oružja u bliskoj borbi.

Hrvatskom ministru predstavljene su i mogućnosti dejstava timova Specijalne brigade u protivterorističkoj i protivdiverzantskoj borbi u gradskom i seoskom ambijentu, obuka u borilačkim veštinama, a pripadnici 63. padobranskog bataljona izveli su i borbeni skok.

Posle Specijalne brigade, ministri Rodić i Kotromanović obišli su jedinice Rečne flotile u Novom Sadu.

Sa komandnog broda „Šabac“ 1. rečnog odreda, koji je uz pratnju rečnog patrolnog čamca i rečnog minolovca isplovio sa Beogradskog keja Dunavom ka 1258 plovnom kilometru, ministri odbrane dve države pratili su prikaz dela operativnih sposobnosti Rečne flotile tokom koga su angažovani rečni minolovci, rečni patrolni čamci, amfibije i skele iz sastava 1. i 2. rečnog odreda, 2. pontonirskog bataljona i 93. ronilačke čete. Na vodi su prikazane sekvence protivminskih dejstava, rečnog desanta, traganja i spasavanja, kao i protivminskih dejstava ronilaca. Upriličena je i demonstracija manevarskih sposobnosti desantno jurišnih čamaca, kao i defile brodova.

Prikazom operativnih sposobnosti rukovodio je pukovnik Andrija Andrić, komandant Rečne flotile.

 - Želim da zahvalim ministru odbrane Srbije kao i svim pripadnicima oružanih snaga Republike Srbije na onome što su nam prikazali i što smo videli u Specijalnoj brigadi i Rečnoj flotili. Prikazane sekvence vežbi odrađene su jako dobro. Video sam dobru uvežbanost, što sam naglasio i pripadnicima Specijalne brigade - rekao je ministar Kotromanović, dodajući da će zajednička saradnja biti nastavljena u budućnosti u Hrvatskoj i u Srbiji.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Посета Специјалној бригади | FLV
Посета Речној флотили | FLV