Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.10.2013.

Kurs o ratnoj hirurgiji na VMA



Na Vojnomedicinskoj akademiji danas je počeo četvorodnevni kurs o ratnoj hirurgiji, prvi ovakve vrste, namenjen austrijskim oficirima lekarima.

Otvarajući kurs, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general, profesor dr Zoran Popović izrazio je zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa Austrijom u ovoj oblasti i dodao da su iskustva koje donose austrijske kolege, koje se bave vojnim zdravstvom u međunarodnim organizacijama, od velike koristi.

Načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general Marijan Novaković istakao da je vojna hirurgija jedan od brendova te ustanove jer smo, sticajem okolnosti, u tome imali iskustva i težimo da ih iskoristimo u svrhe uspešnog lečenja i naučne prakse. On je dodao da će za nas biti veoma značajna iskustva austrijskih kolega i njihova svakodnevna praksa.

Vođa austrijske delegacije, pukovnik dr Mihail Protivinski podsetio je da grupa lekara iz Austrije koju predvodi ima veliko iskustvo iz mirovnih misija ali da su „duboko svesni“ iskustava lekara VMA iz ove oblasti.

– To, pre svega, zbog nemilih događaja iz bliske prošlosti, ali i zbog iskustava u mirovnim misijama, posebno u Čadu, pa je to za nas  prilika da na jednom ovakvom kursu saznamo što više o iskustvima srpskih kolega, ne bi li, na bazi tih novih saznanja, unapredili svoja znanja i sposobnosti.

Pukovnik, profesor dr Predrag Romić, stručni nosilac kursa, izrazio je zadovoljstvo što je sedmoro austrijskih lekara, ortopeda, specijalista urgentne medicine, njihov hirurški tim, u poseti VMA, na seminaru tokom koga će razmeniti iskustva i prisustvovati zajedničkoj vežbi koju organizuje sanitetska služba Vojske Srbije.

  - Na vežbi će naši lekari pokazati kako primenjuju ono što znaju u situaciji, ovog puta, zemljotresa. Mi smo odabrani kao partner na ovom svojevrsnom projektu jer smo služba sa velikom tradicijom i isustvom u ratnoj hirurgiji, stečenim, nažalost, tokom poslednjih decenija. To iskustvo je prepoznato u evropskoj i svetskoj medicini, pa je to razlog zainteresovanosti mnogih delegacija – kaže Romić i ističe da mi ne raspolažemo tehničkim mogućnostima kao razvijene zemlje, helikopterskim i drugim sistemima, ali imamo znanje i iskustvo koje se stiče u najtežim situacijama.