Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2013.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba na brodu "Kozara"



Ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije genaral Ljubiša Diković sa saradnicima, tokom jedne od završnih faza verifikacionih ispitivanja "Kozare", koje obavlja Tehnički opitni centar, plovili su danas tim brodom posebne namene od Smedereva do Beograda.

Plovilo, komandno mesto Rečne flotile, generalno je remontovano i modifikovano pa će, posle predaje za operativnu upotrebu, značajno unaprediti nivo operativnih sposobnosti jedinice.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba obišli su sve vitalne sisteme Kozare, koja posle modernizacije, kako se moglo čuti tokom prezentacije komandanta Rečne flotile, pukovnika Andrije Andrića, ima sve preduslove za bezbedno, pouzdano i ekonomično korišćenje narednih 25 do 30 godina.

Kozara je danas prvi vojni brod u regionu sa ugrađenom dizel - električnom propulzijom, koja omogućava miran, gotovo bešuman i ekonomičan rad, a opštem utisku moćnog plovila doprinose i savremeni navigacioni sistem, koji značajno povećava bezbednost i omogućava polovidbu po magli i noću uz efikasno otkrivanje ciljeva.

Četvorogodišnji remont Kozare, čija dva dizel - električna agregata, u ekonomičnom režimu korišćenja, troše oko 70 litara evrodizela, koštao je 249,5 miliona dinara, što je gotovo 5 puta manje od cene novog broda ovih karakteristika.

Komandant Rečne flotile pukovnik Andrija Andrić rekao je da je za sve pripadnike Rečne flotile posebna čast i zadovoljstvo što su na poslednjoj vožnji, pre završnih verifikacionih ispitivanja, i ulaska u operativnu upotrebu, na brodu bili ministar odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i komandant Kopnene vojske sa saradnicma.

- Tokom plovidbe izrazili su zadovoljstvo uslovima koje brod sada ispunjava, a posebno su pohvalili njegove performanse i taktičko - tehničke mogućnosti koje ga čine respektabilnim plovilom.

Prilikom ulaska na brod, tokom prelaska "siza", ministar Rodić je prvo pozdravio zastavu na krmi, a onda je, nakon komande (mirno!) odsečno rekao: Na brod!

Time je ova plovidba sa sjajnim povodom, po idealnom vremenu, praktično i započela a završila se uspešno, četiri sata kasnije, u drugom rečnom odredu Rečne flotile, na beogradskom Ušću.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пловидба | FLV
Командант Речне флотиле пуковник Андрија Андрић | FLV