Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.10.2013.

Osveštan hram u Generalštabu



Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje episkopa jegarskog Porfirija, vladike zaduženog za versku službu u Vojsci, njegovog preosveštenstva episkopa lipljanskog Jovana i drugih visokih sveštenika Srpske pravoslavne crkve, obavio je veliko osvećenje bogoslužbenog prostora u Generalštabu Vojske Srbije.

Velikom osvećenju hrama posvećenog velikomučeniku Georgiju i arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa najbližim saradnicima.

–Današnjim osvećenjem bogoslužbenog hrama u Generalštabu Vojske Srbije, činom koji će ući u istoriju našega naroda, potvrđujemo da je vojska deo naroda i da deli njegovu sudbinu. Vojska je deo života narodnog, a deo života naroda su i sveštenici koje, božijom voljom i narodnom željom ponovo uvodimo u Vojsku Srbije. To je veliki istorijski događaj. Ovim svetim činom, velikim osvećenjem hrama vraćamo se našoj istoriji i našoj kulturi. Time omogućavamo verujućem delu našeg naroda u vojsci da ima svoje predstavnike, predstavnike pravoslavne, katoličke i muslimanske vere. Vojnik je deo naroda, bez obzira na veru koju ispoveda. Vojska je uvek služila svome narodu, a sada, posle pauze od sedam decenija, uvođenjem sveštenika, ponovo potvrđuje tu istinu – rekao je patrijarh srpski Irinej, obraćajući se okupljenim pripadnicima Generalštaba.

Posle liturgije na kojoj su pripadnici Generalštaba Vojske Srbije mogli da se pomole i pristupe svetoj tajni pričešća, Patrijarh srpski Irinej uručio je Gramate za veliki doprinos uvođenju verske službe u Vojsku Srbije general-majoru Slađanu Đorđeviću, načelniku Uprave za ljudske resurse, pukovnicima Petru Boškoviću, načelniku Uprave za odnose s javnošću i Stevici Karapandžinu i sekretaru u Ministarstvu kulture Igoru Jovičiću.

Na posebno organizovanom prijemu za pripadnike verske službe, general Diković govorio je o značaju verske službe i očekivanom uticaju na operativne sposobnosti Vojske Srbije.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Патријарх српски Иринеј  | FLV
Главни војни свештеник капетан Слађан Влајић | FLV
Главни војни капелан капетан Горан Аврамов | FLV
Главни војни имам капетан Мустафа Јусуфспахић | FLV
Освећење | FLV