Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.10.2013.

Nakon remonta brod „Kozara“ isplovio iz apatinskog brodogradilišta



Brod posebne namene BPN-30 „Kozara“ danas je isplovio iz apatinskog brodogradilišta nakon četvorogodišnjeg generalnog remonta i modifikacija.

Tokom petodnevne plovidbe od Apatina do Đerdapa, i u povratku od Đerdapa do Beograda, dužine od oko 1000 kilometara, i uz ostvarenih oko 80 sati pogona, biće obavljena verifikaciona ispitivanja manevarskih i maritivnih sposobnosti, kao i test izdržljivosti.

Plovidba se izvodi u nekoliko etapa, pa „Kozara“, koja ujutru nastavlja dalju plovidbu, danas je uplovila na vez Luke Novi Sad.

Ukoliko ispitivanja, koja sprovodi Tehnički opitni centar, potvrde da su ispunjeni svi taktičko-tehnički zahtevi koja je postavila Uprava za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije, kao taktički nosilac, brod će biti predat u operativnu upotrebu Rečnoj flotili.

- Povratak broda „Kozara", koji osim funkcije komandnog broda Rečne flotile ima i funkcionalne sposobnosti protokolarnog i broda bolnice, kao i broda za obuku kadeta roda rečnih jedinica i svih brodarskih škola i ustanova iz navigacije i brodarstva,  u formacijski sastav jedinice znači povećanje nivoa operativnih sposobnosti po elementima komandovanja i efikasne upotrebe resursa Rečne flotile - rekao je pukovnik Andrija Andrić, komandant Rečne flotile.

Nosilac remonta i modifikacija bila je Uprava za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane. Dokovanje broda započeto je u novembru 2009. a remont u maju naredne godine. Pored brojnih modifikacija, između ostalog, u brod su ugrađeni novi najsavremeniji motori sa dizel-električnom propulzijom, pramčani tunelski potisnik, automatski informacioni sistem (AIS), renovirani su i osavremenjeni komandi most, saloni, kabine, šetna paluba, kuhinja, društvene i kadetske prostorije.