Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.10.2013.

Podrška evropskom putu Srbije prioritet spoljne politike Italije



Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i predsednik Vlade Republike Italije Enriko Leta izrazili su danas u Ankoni očekivanje da će Srbija biti prva naredna članica EU.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Letom u Ankoni, gde se održava treći samit vlada Srbije i Italije, istakao da je Italija za Srbiju najveći prijatelj na Zapadu, i iskazao zahvalnost toj zemlji na podršci koju pruža Srbiji, kao i očekivanje da ona neće izostati ni u narednom periodu.

Leta je naglasio da će Italija nastaviti da podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, što je, kada je reč o spoljnoj politici, italijanski nacionalni prioritet.

Želimo da Srbija bude 29. evropska zvezdica, poručio je premijer Italije.

Treći samit Srbija-Italija počeo je zajedničkim sastankom premijera Dačića i Lete i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i zamenika premijera Italije Anđelina Alfana.

U delegaciji Srbije su i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar odbrane Nebojša Rodić, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović.

Delegacija Srbije svečano je dočekana u Ankoni, ispred Palate Leopardi, uz intoniranje himni dveju država i vojne počasti.

Dačić i Leta su nakon razgovora predsedavali zajedničkoj sednici vlada dveju zemalja.

U okviru trećeg samita u Ankoni biće sumirani dosadašnji rezultati i dogovoreni naredni koraci na poboljšanju saradnje dveju zemalja.

Delegacije Srbije i Italije potpisaće protokole između ministarstava unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i pravde, a očekuje se i potpisivanje međudržavnog sporazuma u oblasti drumskog saobraćaja.

Foto Tanjug