Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.10.2013.

Vazduhoplovci u poseti đacima ivanjičkog kraja



U okviru obeležavanja „Dečije nedelje“, pripadnici 204. vazduhoplovne brigade bili su gosti učenika i nastavnika Osnovne škole „Major Ilić“ u Kušićima, opština Ivanjica. Pripadnici 204. vazduhoplovne brigade sleteli su helikopterom „gazela“ na seoski stadion na brdu „Crkvina“ gde su ih dočekali učenici škola iz Maskove, Opaljenika, Podjavora, Deretina i Kušića kao i brojni meštani.

Đacima ivanjičkog kraja, meštanima i nastavnicima prikazan je film o 204. vazduhoplovnoj brigadi posle čega su u razgovoru deca bila zainteresovana da dobiju odgovore na brojna pitanja. Najviše ih je interesovalo kako postati pilot, koliko visoko može da leti avion, koliki je raspon krila, kakvi sve avioni mogu biti, da li devojke mogu postati vojnici.

Istorijskom danu za ovo malo mesto prisustvovala je i potporučnik pilot Ana Tadić, jedna od prve tri devojke u modernoj istoriji srpskog vojnog vazduhoplovstva. Potporučnica iz sastava 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile tom prilikom uručila je knjige najboljim učenicima 4. i 8. razreda.

Pripadnici 204. vazduhoplovne brigade nastavili su tako tradiciju učešća u projektima iz oblasti civilno – vojne saradnje. Do sada, oni su učestvovali u brojnim humanitarnim akcijama, akciji Fondacije „Osmeh na dar“, obeležavanju pomena heroju – pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, pružanju pomoći stanovništvu akcijom vojni lekar i veterinar na selu i drugim promovišući na taj način prave životne vrednosti i vojnički poziv.