Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.10.2013.

Konferencija o dostignućima i izazovima u primeni NAP 1325



Konferencija „Nezavisno praćenje i izveštavanje o sprovođenju Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 – Žene, mir i bezbednost u Srbiji“ održana je danas u Domu Narodne skupštine.

Prisutne su pozdravili koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Biljana Hasanović Korać, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić i predstavnica Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena Asja Varbanova.

U okviru dva panela, učesnici su diskutovali o dostignućima i izazovima u primeni NAP 1325 u Srbiji od njegovog usvajanja 2010. godine. Predstavnica organizacije Žene u crnom Gordana Subotić i istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Maja Bjeloš govorile su o tome u kojim oblastima su ciljevi Rezolucije 1325 najbolje prevedeni u praksu u Srbiji, šta bi trebalo promeniti ili prioritizovati u preostale dve godine sprovođenja NAP-a kao i koja su najveća dostignuća u njegovom sprovođenju.

U toku rasprave, direktorka Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane i savetnica ministra odbrane za rodnu ravnopravnost dr Jovanka Šaranović navela je šta Ministarstvo odbrane radi na sprovođenju NAP 1325 i istakla zadovoljstvo rezultatima postignutim do sada. Takođe, ona je istakla i doprinos Ministarstva odbrane u regionalnom projektu koji se bavi podrškom integraciji načela rodne ravnopravnosti u reformu sektora bezbednosti na zapadnom Balkanu.

Tokom drugog dela konferencije, narodna poslanica i predsednica Komisije za praćenje sprovođenja NAP 1325 Zlata Đerić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić diskutovale su o nezavisnom praćenju i izveštavanju o sprovođenju NAP u Srbiji, o dostignućima i načinu sprovođenja politike Vlade i Vladinih regulativa u oblasti rodne ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije kao i o problemima primene NAP na lokalnom nivou.

Na kraju konferencije održana je svečana dodela nagrada za najbolji medijski prilog o ženama u sektoru bezbednosti na nagradnom konkursu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Narodna poslanica Marija Obradović, članica žirija, uručila je nagrade pobednicima konkursa – Biljani Jovičić (RTS) za osvojeno prvo mesto, Slobodanu Maleševu (Radio Aktiv Bečej) i Ivani Konstantinović (B92) za zajedničko drugo mesto i Biljani Kuzmanović (TV Lav) za osvojeno treće mesto.