Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.09.2013.

U Domu Vojske otvorena izložba "Velika Iza Vlaha Bukovca"




KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU TURU KROZ GALERIJU !


Izložba „Velika Iza Vlaha Bukovca“ otvorena je večeras u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. O njoj su govorili dr Jasna Jovanov, upravnica „Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“ i potpukovnik Slavoljub Marković, direktor Medija centra „Odbrana“. Izložbu je otvorio Slaviša Grujić, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje.

Otvaranju postavke prisustvovali su prestolonaslednik Aleksandar Drugi i princeza Katarina Karađorđević, general-major Goran Radovanović, ličnosti iz sveta kulture, kao i mnogobrojni gosti. Autorke izložbe su istoričarke umetnosti dr Jasna Jovanov i Milica Orlović Čobanov, iz „Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“.

Potpukovnik Marković istakao je da izložba predstavlja nastavak saradnje Galerije Doma Vojske s novosadskom „Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog“, koja je započela izložbom „Kolekcija Pavla Beljanskog ponovo u Beogradu“ 2011. godine, a nastavljena proletos, izložbom „Nadežda Petrović: s obe strane objektiva“.

- Pomenute izložbe spadaju u red najposećenijih, organizovanih u Domu Vojske protekle tri godine. Nastavljamo saradnju sa „Spomen-zbirkom“, a ovom prilikom pozivam njen kreativni tim da i u skorijoj budućnosti zajedno spremimo još neku interesantnu postavku - rekao je direktor Medija centra „Odbrana“.

Upravnica „Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“ zahvalila je svima koji su pomogli da slika Vlaha Bukovca „zablista u punom sjaju“.

- Postavka je usmerena na sliku „Velika Iza“, iako je jedan segment posvećen njenom tvorcu Vlahu Bukovcu, a drugi Aleksisu Buvijeu, autoru romana koji je inspirisao slikara da naslika „Izu“. Takođe, na izložbi u Domu Vojske možete videti i kako je tekla restauracija slike - istakla je Jasna Jovanov.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje naglasio je da je večerašnja izložba „velika“ jer postavka iz Novog Sada ima priliku da bude predstavljena publici u Beogradu.

- I kada mislite da vas više ništa ne može iznenaditi, onda otkrijete da postoje divne stvari koje iznenađuju na poseban način. Dok sam se probijao među brojnim posetiocima izložbe, otkrivao sam sliku detalj po detalj, sve dok nisam došao do mesta kada sam mogao da je pogledam u celini. Svakim detaljem slika je stvarala posebnu iluziju koja se odigravala u meni, a verujem i u svim prisutnim - rekao je Grujić.

U okviru izložbe, pored remek dela Bukovca, predstavljena je i slika „Cigančica s dairama“, delo istog autora iz kolekcije Galerije Doma Vojske, kao i bogat ilustrativan materijal, objavljivan uz roman Aleksisa Buvijea. Duh Pariza posetiocima je dočaran izlaganjem originalnih materijala, fotografija Bukovca, isečcima iz novina, predmeta iz muzičke sobe prvog vlasnika, u kojoj je slika bila izložena.

Izložbu u Domu Vojske pratiće predavanja, filmske projekcije i radionice. Za slepe i slabovide osobe biće pripremljen poseban taktilni segment, u kojem će uz pomoć audio-vođenja moći da dožive čuveno delo Bukovca.

Multimedijalna postavka izložbe „Velika Iza“ u Galeriji Doma Vojske nastala je prema ideji Aleksandre Rešnjak Pešić da posetiocima približi društvene prilike u Parizu s kraja 19. veka, u gradu u kome je Vlaho Bukovac dobio značajna priznanja.

Tokom zatvaranja izložbe, 2. novembra u Galeriji Doma Vojske, biće organizovana 46. dodela nagrade „Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“ i promocija novih izdanja Spome-zbirke: „Memorijal Pavla Beljanskog“ i Zbornika radova s naučnog skupa posvećenog Pavlu Beljanskom (1892–1965).

Beogradska slikarka Biljana Cincarević pohvalila je izložbu, kao i ideju o postavci u Beogradu.

- Ovo je divno, a iznad svega svaka čast organizatorima da osmisle ovakvu postavku, da izaberu šta da prikažu, jer na taj način naš glavni grad ne zaostaje za velikim gradovima sveta.

Poznati srpski pozorišni kritičar i teatrolog Ivan Medenica rekao je da pre svega treba pozdraviti novosadsku postavku u Beogradu, kao i to što je izložba posvećena samo jednom umetničkom delu.

- Ovo je velika i značajna slika koja nam je predstavljena u novom obliku, jer je restaurirana. Takođe, ovde pratimo kulturnu istoriju Pariza krajem osamdesetih godina, a mene kao teatrologa najviše oduševljava činjenica da je „Velika Iza“ bio jedan jeftin, ne preterano bitan, dramski tekst koji je izvođen u pozorištu. Takvi koncepti su interesantni i pobuđuju veliko interesovanje publike.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра "Одбрана" | FLV
Др Јасна Јованов, управник "Спомен-збирке Павла Бељанског" | FLV
Изложба | FLV
Славиша Грујић, потпредседник Владе Војводине | FLV