Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.09.2013.

U Centru za mirovne operacije otvoren seminar o operacijama mira i stabilnosti



Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi, ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm i zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Goran Radovanović otvorili su danas trodnevni seminar «Operacije uspostavljanja stabilnosti i mira», u organizaciji Evropskog centra za bezbednosne studije «Džordž Maršal» i Centra za mirovne operacije Vojske Srbije.

Ambasador Kirbi zahvalio je organizatorima seminara i istakao podršku SAD u održavanju mira i stabilnosti regiona.

- Ovde su predstavnici i civilnih i vojnih vlasti zemalja u regionu koji zajedno razgovaraju o operacijama podrške miru, i to je primer kako ovaj region ide zajedno napred. Mi podržavamo unapređenje sposobnosti za održavanje mira, kao što je i ovaj seminar, i nadam se da će za vas ovo biti dragoceno iskustvo. Zajedno s nemačkim partnerima, od 2003. godine, organizovali smo razne radionice za oko 700 učesnika iz vojnih i civilnih struktura. Ovo je prvi multinacionalni seminar koji Centar «Džordž Maršal» organizuje u Srbiji, i nadam se da će ih biti više u budućnosti, rekao je ambasador Kirbi.

Ambasador Vilhelm izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da se obrati na otvaranju regionalnog seminara.

- Operacije podrške miru često se opisuju kao vojne i civilne mere za izbegavanje konflikta ili ponovno uspostavljanje mira. Te operacije su multinacionalne, a obuka predstavlja veoma važnu dimenziju evroatlanskih integracija država zapadnog Balkana. Razmena iskustava Centra «Džordž Maršal» i Centra za mirovne operacije od velikog je značaja, jer će se vojnici i civilno osoblje jednog dana zajedno naći u mirovnim misijama. Seminar u Beogradu prikazaće vam prvu sliku o teškoćama sa kojima se možete suočiti u operacijama podrške miru, istakao je ambasador Vilhelm i poželeo učesnicima plodotvoran i zanimljiv seminar.

General Radovanović poželeo je dobrodošlicu svima, a posebno učesnicima iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

- Broj međunarodnih aktivnosti koje organizuje Vojska Srbije polako, ali znatno raste. Jedna od najvažnijih međunarodnih aktivnosti jeste prisustvo i saradnja s Centrom «Džordž Maršal» u kome vidimo jednog od najvažnijih partnera Centra za mirovne operacije. Imamo zajedničke ciljeve i slične uloge, da edukujemo i pripremimo polaznike za misije, u savremenom bezbednosnom okruženju koje je veoma složeno iz različitih razloga. Zbog toga, veliku pomoć predstavlja razmena iskustava i saradnja na budućim projektima. Stoga ćete vi, u narednih nekoliko dana razmenjivati znanja i razgovarati o operacijama mira i stabilnosti, rekao je general Radovanović i poželeo svima srećan rad i prijatan boravak u Srbiji.

videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Отварање | FLV