Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.09.2013.

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije



Povodom završetka školovanja kadeta 134. klase Vojne akademije, danas je ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu održana svečanost. Ispred predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, ministra odbrane Nebojše Rodića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, najvišeg državnog rukovodstva, diplomatskog kora, vojno-diplomatskih predstavnika, delegacija iz brojnih svetskih vojnih akademija prodefilovali su najmlađi oficiri naše vojske, njih 162. U prve oficirske činove promovisana su i četiri pripadnika Vojske Crne Gore. Među najmlađim potporučnicima Vojske Srbije četvorica su završila vojne akademije u inostranstvu: Vazduhoplovnu akademiju u Sjedinjenim Američkim Državama, Tehničku akademiju i Kopnenu akademiju u Grčkoj i u Italiji akademiju Kopnene vojske.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, prema tradiciji, uručio je oficirske sablje trojici prvih u rangu – potporučnicima Ivanu Sibinoviću, Siniši Čabarkapi i Dimitriju Bećareviću. Ministar odbrane Nebojša Rodić nagradio je dvojicu najboljih potporučnika po vidovima Kopnena vojska i Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana pištoljima sa posvetom – Nemanju Smajovića i Ivana Mudrog.

Obraćajući se svečanom stroju, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izrazio je ponos što u ime svih građana Srbije stoji ispred najmlađe generacije oficira Vojske Srbije.

- Pre četiri godine, kada ste primljeni u Vojnu akademiju, civilno i vojno rukovodstvo ove zemlje prihvatilo je obavezu da veoma talentovane i brižljivo selektirane devojke i mladiće razvije u časne ljude, spremne za sve izazove koje sobom nosi oficirski poziv. Vaše pojedinačne ambicije trebalo je pretočiti u ono što je oduvek krasilo srpske oficire: slobodarstvo i odlučnost da se što bolje služi svojoj otadžbini. Zadatak je uspešno obavljen i sada stojite pred nama. Još danas brinemo o vama. Od sutra ćete vi biti oni koji brinu o drugima. Školovanje vas je osposobilo da komandujete ali i da izvršavate komande- rekao je predsednik Nikolić.

- Svoje početne dužnosti u Vojsci Srbije obavljaćete u uslovima burnih promena koje se dešavaju na globalnom nivou. Raspored političkih i ekonomskih snaga u svetu nezaustavljivo se menja i geostrategijski zaokreti vode ozbiljnim promenama u vojnom domenu. Zato se menja karakter tradicionalnih zadataka i pojavljuju nove obaveze oružanih snaga. Iako odbrana od oružane agresije ostaje najvažnija obaveza svake vojske u svetu, njihovo učešće u rešavanju kriznih situacija, na unutrašnjem ili međunarodnom planu, postaje učestalije i značajnije. Takvi trendovi i razvoj novih tehnologija nameću obavezu stalnog preispitivanja organizacije i transformacije oružanih snaga – naglasio je predsednik Srbije.

Nikolić je podvukao da u današnjem svetu Republika Srbija trasira svoj put ka prosperitetu i zauzimanju zasluženog mesta u evropskoj porodici država.

-Na tom putu moramo da očuvamo i promovišemo one vrednosti koju našu zemlju čine drugačijom od ostalih. Zadaci u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji postajaće sve brojniji i ozbiljniji. Ako Republika Srbija želi da brzo ostvari taj i druge važne spoljnopolitičke ciljeve, moraće što pre da aktivira i ojača intelektualne, diplomatske, ekonomske, materijalne i druge resurse – podvukao je predsednik Republike.

Prema rečima Nikolića, jedan od uslova za ostvarivanje tih ciljeva je otpornost i jačanje sistema bezbednosti i sistema odbrane. Samo u uslovima unutrašnje stabilnosti, rekao je predsednik Nikolić, država i društvo mogu skladno da se razvijaju – u političkom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom i svakom drugom smislu.

- Vojska Srbije i njeni pripadnici u svemu tome imaju važnu ulogu. Državno rukovodstvo posvećeno je tome da Vojsci, u političkom, materijalnom i finansijskom smislu, obezbedi ono što joj je u ovom trenutku najpotrebnije. Takav stav prema Vojsci, s jedne strane, posledica je svesti o važnosti njenih misija, a s druge, izraz mere poverenja u ljude koji se staraju o odbrani zemlje. U uslovima oskudice, nastojimo da pronađemo najdelotvorniji način da Vojska očuva postojeće i stvori nove vojne sposobnosti, da je opremimo savremenim sistemima kako bismo ojačali sveukupni odbrambeni potencijal naše zemlje. Uz to, Vojska Srbije mora da bude spremna da, ako to bude potrebno, pruži podršku našim civilnim vlastima. Istovremeno, radimo na promociji mira u regionu i svetu, jačanju dobrosusedstva i saradnje sa zemljama na svim kontinentima. Zato već nekoliko godina vojno rukovodstvo uspešno priprema jedinice i pojedince koji našu zemlju predstavljaju u međunarodnim operacijama – rekao je predsednik Republike.

- Znam da u uslovima osiromašenja društva mnogima izgleda da ćemo bespovratno da zaostanemo za drugima, bogatijima i samim tim i moćnijima. Da je samo novac odlučivao Srbija ne bi dobila ratove u koje je bila uvučena. Vojno rukovodstvo to zna dobro zato stvaralački radi na maksimalnom iskorišćavanju svih intelektualnih i materijalnih resursa. Od njega zahtevamo da pod očuvanjem odbrambene sposobnosti podrazumeva jačanje unutrašnje kohezije i to na osnovama srpske vojne tradicije. Raznovrsne zadatke koje izvršava Vojska Srbije mogu da planiraju i izvode samo svestrani oficiri – obrazovani, samopregorni, odlučni, moralno jaki, svesni svoje profesionalne i društvene uloge. Takav profil starešina je rezultat sistema vojnog obrazovanja. Uporedo sa inoviranjem programa akademskih studija i usavršavanja, Univerzitet odbrane i Vojna akademija treba da nastave unutrašnju konsolidaciju. Veoma su važne pripreme sistema vojnog obrazovanja za spoljašnju evaluaciju i predstojeću reakreditaciju studijskih programa - rekao je predsednik i dodao da će ta dva procesa pratiti organizacijsko-formacijske promene, usmerene na integrisanje akademskih potencijala, racionalnije korišćenje raspoloživih resursa i obezbeđenje najviših akademskih standarda.

Nikolić je mladim oficirima poručio da je na svakom kraju neki novi početak i da oni završivši Vojnu akademiju, otvaraju vrata tog novog početka.

- Učite stalno i mnogo, usavršavajte se kao oficiri, ali i kao ljudi. Gradite svoje karijere časno, odvažno, sa hrabrošću i odanošću otadžbini koja je krasila heroje srpske vojske kroz čitavu našu istoriju. Njihovim tragom smelo izvršavajte zadatke koje pred vas postavljaju država i društvo – poručio je glavnokomandujući Vojske Srbije najmlađim starešinama.

Predsednik Republike Srbije osvrnuo se i na predstojeći jubilej, stogodišnjicu početka prvog Svetskog rata i najave pokušaja da se preispita uloga naše zemlje u njemu.

- Upozoravam sve nas na iskušenje koje počinje iduće godine, u kojoj će vasceli svet biti posvećen obeležavanju stogodišnjice velike tragedije mnogih evropskih naroda, srpskog pre svega. Neki će pokušati da iskoriste veliki jubilej za revidiranje, pa ako hoćete i nečasno prekrajanje istorijskih činjenica. Snimaju se filmovi, organizuju skupovi, otpočinje pisanje laži o ulozi malene i časne Srbije u Prvom svetskom ratu. Nije im dovoljno što je Srbija ostala bez mladosti braneći se od moćnika koji su na nju napali sa svih strana sveta. Nije im dovoljno, ili im nije drago što je Srbija povukla u pobedu svoje saveznike i razrešila dilemu da li će svet posle rata biti bolji ili gori.

On je takođe naglasio da mladi oficiri danas počinju novo poglavlje života i da je svestan da su današnji dan dugo iščekivali.

- Vi i vaši roditelji imate razloga da budete ponosni. Znamo da četiri godine koje su za vama nisu bile lake. Verujem, takođe, da ste svesni činjenice da se dobijanjem oficirskog čina karakter vaše odgovornosti suštinski menja. Od danas nećete razmišljati o ličnim rezultatima i sopstvenom razvoju, već, pre svega, o pružanju doprinosa napretku jedinice ili ustanove u kojoj ćete raditi. Posebno kompleksan zadatak imaće oni koji će komandovati podoficirima i vojnicima. Od uspešnosti na radnom mestu zavisiće vaše napredovanje i povratak na Vojnu akademiju na dalje usavršavanje. Čestitam vam početni oficirski čin i želim vam puno zdravlja i uspeha u životu. Živela Srbija! – završio je svoj govor predsednik Republike Tomislav Nikolić.

Načelnik Vojne akademije, general-major dr Mladen Vuruna, obraćajući se prisutnima izrazio je zadovoljstvo i čast što su, svojim prisustvom, dali značaj ovom svečanom činu. On je istakao da o ugledu naše Vojske govore prisutne delegacije. General Vuruna posebno je pozdravio komandanta Nacionalne garde Ohaja general-majora Deboru Ešenhurst te kadete i oficire Vojnih akademija Francuske, Nemačke, Češke, Slovačke i Alžira.

- Vojna akademija je danas visokoobrazovna ustanova, član Univerziteta odbrane, sa 163 godine iskustva i uspeha u obrazovanju oficira za dužnost odbrane zemlje. Oslonac našeg uspeha je slavna istorija naših predaka i oslobodilačka tradicija srpske vojske, ali i razvoj vojne naučne misli i primena savremenih metoda u nastavi.

On je istakao da kadete 134. klase Vojne akademije odlikuje vrlo dobra prosečna ocena, 150 dana obuke na terenima i u jedinicama, veliki broj nastupa na raznim sportskim takmičenjima, 10 objavljenih naučnih radova i mnogo međunarodnih, humanitarnih i javnih aktivnosti gde su sa ponosom predstavljali vojsku i zemlju kojoj pripadaju.

- Navršava se bezmalo čitav vek od velikih srpskih i savezničkih pobedničkih operacija Prvog svetskog rata. Stvaraoci tih operacija, kao i konačne pobede, završili su školovanje u našoj Vojnoj akademiji, a najbolji od njih bili su i profesori Akademije.

Danas su ispred nas najmlađi oficiri Vojske Srbije, ponosni na Srbiju, njenu Vojsku i Vojnu akademiju u kojoj su stekli znanja, ali i umeće kako da ta znanja primene. To je ono što krasi stroj ispred nas, stroj potporučnika čija je imovina čast, koji znaju svoje zadatke i obaveze i koji će te zadatke i obaveze i da izvrše. Tim posvećenjem i životnim opredeljenjem pokazali su da zaslužuju čin potporučnika srpskog oficira i ja im na tome, uz duboko poštovanje i vojnički pozdrav, čestitam – rekao je načelnik Vojne akademije.

Potporučnik Ivan Sibinović predao je prelaznu zastavicu Kadetske brigade kadetkinji Milici Mašić, koja je trenutno najuspešniji kadet 135. klase Vojne akademije. Reč je o simboličnoj primopredaji kadetskog obeležja između najuspešnijih kadeta odlazeće klase i klase koje će iduće godine biti proizvedena u oficirske činove.

U toku svečanog defilea Vojne akademije, plato ispred Doma Narodne skupštine nadleteli su avioni i helikopteri Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, a pilot major Dejan Beda iz "miga 29" čestitao je potporučnicima prve oficirske zvezdice. Pripadnici Garde izveli su egzercir, a na svečanosti su nastupili i Reprezentativni orkestar Garde i Umetnički ansambl "Stanislav Binički".

Ispred svečane bine istaknute su replike starih pukovskih zastava koje su 1911. godine srpskoj vojsci uručili kralj Petar Prvi Karađorđević i vojni ministar Stepa Stepanović. Ispred replika starih zastava, u znak počasti, stajali su kadeti u vojnim uniformama iz perioda naše vojske od 1850 do 1945. godine.

Utisci

Ministar odbrane Nebojša Rodić rekao je da ima mnogo simbolike u današnjem danu zbog dve činjenice - najmlađi oficiri Vojske Srbije završili su četvorogodišnje školovanje, a istorijski gledano danas se navršava 95 godina od početka velike bitke proboja Solunskog fronta.

- Nadahnuće je za sve mlade kadete i kadetkinje da budu dostojni imena i dela onih čija junaštva slavimo. Svima od srca želim dobro zdravlje i mnogo uspeha, da pred sobom uvek imaju ideju vodilju, da znaju da nema nedostižnog čina i da će do njega dospeti samo marljivim i vrednim radom, rekao je ministar Rodić.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović istakao je da je uvek izuzetna čast za jednu zemlju kada promoviše novu klasu oficira.

- Pravi utisak je utisak publike na čijim se licima videlo šta to znači za ovu zemlju – čast, dostojanstvo, ponos roditelja, devojaka i momaka mladih koji su danas zakoračili u svoj novi vojnički život, ali i obaveza u odbrani zemlje, očuvanju njenog dostojanstva i sticanju novih znanja i veština koji će od njih tek učiniti prave starešine, rekao je Stefanović.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da je ponosan na današnju svečanost, a vreme koje je pred nama potvrdiće da će ovi mladi oficiri biti ponos naše otadžbine.

Nenad Mihajlović iz Ćuprije, na manifestaciju je došao zbog sina Marka.
- Taj poziv se mora voleti, nije mu bilo teško, jer je oduvek želeo da bude oficir. I eto želja mu se danas ostvarila!

Gordana Mutavdžić jedva je dočekala današnji dan, došla je da bodri kćerku Mariju, koja je pre četiri godine iznenadila izjavom da će upisati Akademiju.
- Kao da je juče bilo! Iznenadila sam se, ali sam je podržala. Sada sam veoma zadovoljna zbog nje.

U publici je bilo i dosta mališana, možda budućih oficira. Jedna od njih je šestogodišnja Mija, koja je, videvši brojne devojke u stroju, i sama poželela da jednog dana završi Akademiju, najviše zbog toga da bi mogla da baci šapku u vis.

Glumac Bojan Perić rekao je da je tokom snimanja serije Vojna akademija stekao utisak da je oficirski poziv teška ali časna i lepa profesija.

-Dve godina sam radio i družio se sa kadetima i ovom prilikom im čestitam. Razumem ih da imaju tremu, kao što je i ja imam jer ćemo ovde snimiti poslednje kadrove serije - izjavio je Bojan Perić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Небојше Родића | FLV
Изјава председника Народне скупштине Републике Србије Небојше Стефановића | FLV
Изјава генерала Љубише Диковића | FLV
Говор генерал-мајора Младена Вуруне | FLV
Говор председника Томислава Николића | FLV
Говор потпоручника Ивана Сибиновића | FLV
Свечаност | FLV