Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.09.2013.

Vežba rečnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Mađarske



Pripadnici rečnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Mađarske, na artiljerijskom poligonu „Titel“, na reci Tisi, izveli  su danas gađanja iz artiljerijskog brodskog naoružanja.

Nišandžije na dvadesetmilimetarskim jednocevnim i četvorocevnim brodskim protivavionskim topovima, pripadnici Prvog rečnog odreda Rečne flotile Vojske Srbije i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske, gađali su ciljeve na vodi.

Gađanja su izvedena sa rečnih minolovaca tipa „Neštin“ Rečne flotile, koje, u svom formacijskom sastavu, imaju i OS Mađarske. Uz ova, ove godine izvedena su i zahtevnija združena gađanja grupe brodova, koja nišandžije i posade mađarskih rečnih jedinica do sada nisu izvodili.

Sa palube broda „Šabac“ taktički rad i gađanja, kojima je rukovodio potpukovnik Venko Mehandžiski, načelnik štaba Flotile, pratili su general-potpukovnik Aleksandar Živković, komandant Kopnene vojske Vojske Srbije, brigadni general dr Gabor Borondi, komandant Kopnene vojske OS Mađarske, pukovnik Andrija Andrić, komandant Rečne flotile i potpukovnik Laslo Antal, komandant Prvog puka za razminiranje.

Dvodnevnim gađanjima prethodile su i zajedničke teorijske i praktične pripreme brodskih posada.

-Tokom vežbe vladala je izuzetno dobra saradnja, koju ćemo i u budućnosti nastaviti i unapređivati, posebno u integrisanju rada naših brodskih posada - rekao je brigadni general Borondi.

-Bitno je istaći da, pored razmene iskustava i unapređenja osposobljenosti, ovakve zajedničke vežbe daju šansu, pre svega, razvijanju međusobnog razumevanja i naš doprinos jačanju dobrosusedskih odnosa, a samim tim i bezbednosti u regionu - rekao je general Živković, ističući vrlo dobre rezultate gađanja.