Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.09.2013.

Delegacija MO na sastanku političkih direktora Američko-jadranske povelje



Delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović, učestvovala je na sastanku političkih direktora Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici. Tokom sastanka razgovaralo se o racionalizaciji i prioritetima združenih projekata u regionu, a predstavnici članica A5 razgovarali su i o mogućnostima za zajedničko učešće u Avganistanu nakon završetka Misije ~ISAF~.

Učesnici su informisali o statusu nacionalnih kapaciteta deklarisanih u regionalne svrhe i konstatovali važnost racionalizacije projekata regionalne saradnje u vreme ekonomske krize. To će biti tema razgovora u narednom periodu, prvenstveno na predstojećem Sveobuhvatnom regionalnom sastanku na Brdu kod Kranja (Republika Slovenija) početkom oktobra 2013. godine.

Pomoćnik ministra Jovanović istakao je podršku svim zajedničkim regionalnim projektima koji doprinose regionalnoj stabilnosti i bezbednosti. On je podsetio učesnike na kapacitete koje je Republika Srbija spremna da ponudi za korišćenje na regionalnom nivou, poput Centra za mirovne operacije, baze Jug, Univerziteta odbrane, Vojnomedicinske akademije, TRZ Kragujevac i Centra ABHO u Kruševcu, koji je nedavno dobio status Partnerskog centra za obuku i obrazovanje. Jovanović je ukazao na značaj racionalnog korišćenja resursa sa kojima zemlje regiona raspolažu, posebno imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju.

Tokom sastanka razgovarano je o budućnosti Foruma za saradnju država Zapadnog Balkana (~SEEC~), kao i aktuelnih projekata u okviru ove inicijative. Konstatovano je da diskusija o budućnosti ~SEEC~ može poslužiti kao uvod u početak procesa redefinisanja uloge svih regionalnih inicijativa na prostoru Jugoistočne Evrope.

Američko-jadranska povelja je regionalna bezbednosna grupacija, međudržavno strateško partnerstvo formirano na inicijativu SAD, s ciljem jačanja regionalne bezbednosti i stabilnosti i bržeg uključivanja država u evropske i evroatlantske integracije. Povelja o partnerstvu između SAD, Albanije, Hrvatske i Makedonije potpisana je 2. maja 2003. godine, a Bosna i Hercegovina i Crna Gora su se pridružile decembra 2008. godine. Republika Srbija od 3. decembra 2006. godine ima status posmatrača u Američko-jadranskoj povelji.