Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.09.2013.

Regionalni kurs traganja i spasavanja na Tari



Četvorodnevni regionalni kurs „Koordinator operacijom traganja i spasavanja“ počeo je danas na Tari u hotelu „Omorika“ Vojne ustanove „Tara“. Cilj kursa je informisanje i edukacija pripadnika nacionalnih institucija koje se bave traganjem i spašavanjem o ulogama i odgovornostima timova koji se angažuju u ovim akcijama i upoznavanje sa najboljom praksom planiranja, organizovanja i izvršenja misije traganja i spašavanja.

Organizatori kursa su Ministarstvo odbrane Srbije, Ministarstvo odbrane Kraljevine Danske i Regionalni centar za saradnju – ~RACVIAC~, a učesnici dolaze iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Danske, Litvanije, Italije i Libije.

Otvarajući kurs pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović istakao je da priroda izazova koji se ne zaustavljaju na granicama jedne države sve češće uslovljava da sistemi i procedure namenjeni odgovoru na te izazove budu projektovani prekogranično ili nadnacionalno, uz najveći mogući stepen interoperabilnosti.

- Ministarstvo odbrane Srbije učestvuje u svim regionalnim odbrambenim inicijativama na području Jugoistočne Evrope. Verujemo u zajednički cilj koji povezuje naše susede i nas – uspostavljanje dugoročno održive regionalne bezbednosti koja će stvoriti uslove za ekonomski napredak, izgradnju pravnog sistema i razvoj efikasnih institucija da bi se čitav naš region integrisao u uređeni sistem Evropske unije – istakao je pomoćnik ministra Jovanović, napominjući da ovaj kurs doprinosi većoj prekograničnoj saradnji u oblasti traganja i spašavanja i unapređenju rada nacionalnih službi u ovoj oblasti.

Na otvaranju su govorili i ambasador Branimir Mandić, direktor ~RACVIAC-a~ i potpukovnik Ove-Urup Madsen iz Danske koji je i koordinator ovog regionalnog kursa.

Ministarstvo odbrane Srbije podržava ovu programsku aktivnost ~RACVIAC-a~ imajući u vidu interes za unapređivanje rada nacionalne službe traganja i spašavanja u kojoj pripadnici Vazduhoplovstva i PVO učestvuju sa timovima i helikopterima u neprekidnom dežurstvu, kao i punu podršku svim regionalnim inicijativama za bolju saradnju u Jugoistočnoj Evropi.