Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2013.

Informacija o uputu kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka u septembru 2013. godine



U septembarskom uputnom roku planirano je da se u Vojsku Srbije uputi 560 kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem (500 kandidata u centre za obuku i 60 kandidata na Kurs slušalaca rezervnih oficira).

Za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem prijavilo se 3.295 kandidata ili 588 posto od Plana uputa (3.060 kandidata za centre za obuku Vojske Srbije ili 612 posto od Plana uputa i 235 kandidata za Kurs slušalaca za rezervne oficire ili 391 posto od Plana uputa).

U centre za obuku Vojske Srbije upućeno je 503 i odazvalo se 503 kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem ili 100,6 posto od Plana uputa.

Na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem preko Plana uputa upućena su i odazvala su se tri učenika Vojne gimnazije, koji nisu uspeli da se upišu na školovanje u Vojnu akademiju. Dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem je uslov za njihovo upućivanje na kurs za usavršavanje za podoficire Vojske Srbije.

Na Kurs slušalaca za rezervne oficire upućen je 61 kandidat (jedan više nego što je predviđeno Planom uputa) a odazvao se 61 kandidat.

Na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem upućeno je 66 i odazvalo se 66 žena (48 u centre za obuku i 18 na Kurs slušalaca za rezervne oficire). Učešće žena na dobrovoljnom služenju vojnog roka sa oružjem u odnosu na Plan uputa iznosi 11,78 posto.

Priprema i realizacija septembarskog uputnog roka obavljena je planski, uz intenzivno angažovanje Uprave za obaveze odbrane, regionalnih centara MO i centara MO za lokalnu samoupravu.