Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.09.2013.

Počela vežba „Srpski štit-03“



Na poligonu Borovac kod baze „Jug“ danas je počela trodnevna taktička vežba „Srpski štit-03“ u okviru koje će biti proverena spremnost pešadijske čete iz sastava 31. pešadijskog bataljona 3. brigade Kopnene vojske za angažovanje u misiji ~UNIFIL~ u Libanu.

Ukoliko šestočlani evaluacioni tim proceni da je četa interoperabilna i osposobljena za izvršavanje zadataka prema zahtevima Ujedinjenih nacija, steći će se i formalan uslov da 130 njenih pripadnika, početkom novembra, bude upućeno u šestomesečnu misiju održavanja mira.

Taktičkoj vežbi, u ulozi posmatrača, prisutvuje i tim od četiri oficira Španske vojske koju predvodi potpukovnik Alvaro Kapeljo Visent, komandant bataljona u čijem sastavu će biti angažovana četa mirovnjaka Vojske Srbije.  Vežbom rukovodi pukovnik Slađan Stamenković, načelnik štaba 3. brigade, dok je šef evaluatorskog tima potpukovnik Goran Marković iz Komande Kopnene vojske.

Pripadnici pešadijske čete za misiju ~UNIFIL~, tokom vežbe, biće stavljeni u nekoliko desetina taktičkih supozicija u kojima bi se mogli naći u Libanu. Njihov zadatak se sastoji u tome da brzo i efikasno primene standardne operativne procedure UN, a njihov rad će vrednovati tim evaluatora, koji će u petak dati i konačnu ocenu spremnosti jedinice za angažovanje u multinacionalnoj operaciji.

Rukovodilac vežbe, pukovnik Stamenković, naglasio je da pripadnici čete nisu upoznati sa vremenom, mestom i vrstom taktičke situacije u koju će u naredna tri dana biti stavljeni i da će se na taj način sagledati realan nivo njihove obučenosti za izvršenje zadataka u ulozi „plavih šlemova“.

Vojska Srbije od novembra prošle godine u okviru španskog kontigenta UN u Libanu ima jedan pešadijski vod čiji se sastav menja svakih šest meseci. Potpukovnik Kapeljo, koji će preuzeti komandu nad španskim kontigentom, naglasio je da su izveštaji o radu i angažovanju pripadnika naše vojske veoma dobri i da u skladu s tim očekuje da i četa koja se evaluira u potpunosti ispuni svoj zadatak.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Вежба | FLV
Изјава пуковника Слађана Стаменковића | FLV
Изјава потпуковника Шпанске војске Алвара Капеља Висента | FLV