Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.08.2013.

Pomoćnik ministra Jovanović primio novoimenovanu ambasadorku Indije



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović primio je danas novoimenovanu ambasadorku Republike Indije u Beogradu Nj.E. Narinder Čauhan.

Jovanović je ambasadorku Čauhan upoznao sa organizacijom Ministarstva odbrane Republike Srbije i funkcionalnim zadacima i ulogom Sektora za politiku odbrane. On je konstatovao da dve zemlje imaju odlične političke odnose zasnovane na prijateljskom istorijskom nasleđu i uzajamnom uvažavanju, ali da ima prostora za dalje unapređenje saradnje na svim nivoima, posebno u oblasti ekonomske i saradnje u oblasti odbrane.

Ambasadorka Čauhan je naglasila da se radovi u Inđiji odvijaju predviđenom dinamikom, istakavši svoja očekivanja da će IT park, kao i planirani Trening centar, biti tek početak u nizu zajedničkih projekata dve vlade koji će doneti obostranu korist, a prema ubeđenju indijske strane i promociju Srbije kao prirodnog lidera u regionu. Indija pozdravlja naše napore za učlanjenje u EU i nudi svoju bezrezervnu podršku i dobre usluge. Ambasadorka Čauhan ističe spremnost indijske strane da svojim savetima prenese ogromna iskustva koja je stekla u pregovorima sa EU i Svetskom trgovinskom organizacijom, kako bi se stvorili uslovi za oporavak i brzi ekonomski rast Srbije.

Naglašeno je da postoje svi uslovi da saradnja u oblasti odbrane dostigne visok nivo opštih i političkih odnosa. Istaknuto je uverenje da će nedavno predstavljeni novoimenovani izaslanik odbrane Indije sa sedištem u Pragu doprineti unapređenju saradnje u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine, vojno-tehničke i vojno-ekonomske saradnje u narednom periodu.

Na kraju razgovora, ambasadorka Čauhan prenela je poziv indijskog sekretara odbrane da visoka delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije u narednom periodu poseti Indiju radi identifikovanja mogućih oblika saradnje. Ona je posebno istakla potencijale istraživanja i realizacije projekata u oblasti odbrambene proizvodnje, uz mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima, naglasivši da će svojim ličnim angažovanjem doprineti postizanju tog cilja.