Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.08.2013.

Poseta delegacije Ministarstva odbrane Republici Hrvatskoj



Delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović, boravila je u poseti Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske. Tokom susreta sa pomoćnikom ministra za odbrambenu politiku Republike Hrvatske Zoranom Drčom, pomoćnik ministra Jovanović je informisao o stavovima Srbije o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, angažovanju pripadnika MO i VS u mirovnim misijama i operacijama, kao i strategijsko-doktrinarnim i planskim dokumentima u sistemu odbrane Srbije.

Konstatovano je da postoji obostran interes za unapređenje i intenziviranje bilateralne vojne saradnje u narednom periodu. Ministarstvo odbrane Republike Srbije zainteresovano je za uspostavljanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, a posebno u oblasti vojnog školstva i vojnog zdravstva.

Inicijativa ministra odbrane Republike Srbije za unapređenje saradnje konkretizovana je kroz nekoliko predloga oblasti buduće saradnje: školovanje i usavršavanje, ABHO, vojno-vojna, saradnja vojnih industrija, oblast budžetiranja, kao i druge oblike saradnje od obostranog interesa.

Takođe, zajednički je konstatovano da je potrebno nastaviti razgovore o sinhronizaciji regionalnih inicijativa i mogućnostima za njihovo prilagođavanje stvarnim potrebama regiona. Zaključeno je da će Republika Srbija u sklopu svog predsedavanja Multinacionalnom savetodavnom grupom Centra za bezbednosnu saradnju ~RACVIAC~, u periodu od oktobra 2013. do oktobra 2014. godine, nastaviti da radi na prioritetima koje je Hrvatska započela kao prethodna država predsedavajuća tim telom.

Za vreme posete potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između dva ministarstva odbrane.

Dogovoreno je da se naredne bilateralne konsultacije održe 2014. godine u Beogradu.