Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.08.2013.

Delegacija Ministarstva odbrane u ~RACVIAC~-u



Tokom bilateralne posete Republici Hrvatskoj, delegacija Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, koju je predvodio pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović, posetila je Centar za bezbednosnu saradnju – ~RACVIAC~ u Rakitju. Tom prilikom, održan je sastanak sa menadžmentom Centra na čelu sa ambasadorom Branimirom Mandićem.

Na sastanku, predstavnici MO upoznati su sa osnovnim sadržajima i aktivnostima koje se realizuju u radu ~RACVIAC~-a. Predstavljeni su projekti rada međunarodnih aktivnosti koje se trenutno realizuju, kao i one koje će se realizovati do kraja godine. Republika Srbija, kao članica ~RACVIAC~-a, biće domaćin i organizator sa Ministarstvom odbrane Kraljevine Danske, međunarodnog programa obuke pripadnika Službe traganja i spasavanja (STS), koja će biti realizovana tokom septembra ove godine. Usaglašene su i dalje aktivnosti međunarodne obuke STS, kao i programi i sadržaji u narednoj godini.

Tokom razgovora, razmatrani su modaliteti planiranja i koordinacija aktivnosti ~RACVIAC~-a sa OEBS, Regionalnog saveta za saradnju, kao i drugim regionalnim inicijativama za saradnju u oblasti odbrane.

Republika Srbija preuzeće dužnost jednogodišnjeg predsedavanja Multinacionalnom savetodavnom grupom (~MAG~) od oktobra ove godine. Nastavak programskog rada ~RACVIAC~-a biće tema razgovora i tokom bilateralnih razgovora sa predstavnicima Ministarstva odbrane Republike Hrvatske.

Podršku u radu delegacije MO tokom boravka u ~RACVIAC~-u pružili su predstavnici Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, na čelu sa ministrom savetnikom, Bosom Prodanović.