Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.08.2013.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Bugarskoj



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković nalazi se u zvaničnoj poseti Republici Bugarskoj, tokom koje je danas u Sofiji razgovarao sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Bugarske generalom Simeonom Simeonovim.

Generali Diković i Simeonov razmenili su mišljenja o dosadašnjoj saradnji dve vojske i mogućnostima za njeno unapređivanje u narednom periodu. Ocenjujući postojeću saradnju kao izuzetno dobru, general Diković je naglasio da je dalje unapređenje vojne saradnje Republike Srbije i Bugarske veoma značajno pitanje, jer doprinosi i operativnim sposobnostima obe vojske i razvoju dobrih odnosa dve zemlje.

– Poslednjih nekoliko godina iskristalisale su se ključne oblasti saradnje, a to su pre svega zajedničke vežbe i obuka, saradnja u oblasti vojnopolicijskih poslova, primene softvera za kodifikaciju i simulacije i domeni planiranja, programiranja i budžetiranja, vojne medicine i usavršavanja kadra, rekao je general Diković.

General Diković razgovarao je i sa ministrom odbrane Republike Bugarske Angelom Najdenovim.

U toku posete, delegacija Vojske Srbije posetiće 68. brigadu specijalnih snaga i Avio bazu „Graf Ignatijev“ i prisustvovati zajedničkom bojnom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru koje na bugarskom poligonu „Šabla“ izvode jedinice za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije i oružanih snaga Bugarske.