Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.08.2013.

Unapređenje saradnje Srbije i Bugarske u oblasti kontrole naoružanja



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije u kojoj su bili pripadnici Verifikacionog centra Uprave za međunarodnu vojnu saradnju potpisala je, za vreme posete Republici Bugarskoj, Protokol između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Bugarske o merama za jačanje poverenja i bezbednosti koje dopunjuju Bečki dokument 2011. Protokol su potpisali načelnik Verifikacionog centra potpukovnik Arsenije Vukojević i načelnik Odeljenja za NATO, EU i regionalne inicijative Uprave za strategijsko planiranje kapetan bojnog broda Rumen Radev.

Reč je o Protokolu koji dopunjuje Bečki dokument 2011. Ministarstvo odbrane Republike Srbije pridaje izuzetan značaj merama za razvoj poverenja, bezbednosti i saradnje na regionalnom i globalnom nivou. Dva ministarstva su još 2005. godine potpisala Protokol u oblasti kontrole naoružanja (zasnovan na Glavi H Bečkog dokumenta 1999 i članu V Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine). Protokol je sprovođen dosledno i uspešno, u skladu sa mogućnostima i interesima dva ministarstva.

Budući da je u međuvremenu došlo do promena koje su uslovile potrebu ažuriranja Bečkog dokumenta 1999 (koji sada nosi naziv Bečki dokument 2011), Ministarstvo odbrane Republike Bugarske je 2012. godine pokrenulo inicijativu da se izradi i potpiše ažurirani Protokol o merama za jačanje poverenja i bezbednosti, koje dopunjuju Bečki dokument 2011. Ministarstvo odbrane Republike Srbije podržalo je pomenutu inicijativu.

Novi Protokol će obezbediti još uspešniji nastavak saradnje dva ministarstva, posebno u oblasti kontrole naoružanja i time doprineti jačanju bezbednosti i stabilnosti u regionu.