Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.08.2013.

Pripreme za bojevo gađanje na „Šabli“



Pripadnici 250. raketne brigade i Komande vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane koji od 22. do 29. avgusta, sa pripadnicima Bugarske armije, na Crnom moru učestvuju na združeno – tektičkoj vežbi „Šabla 2013“, vredno rade prema predviđenom planu.

Pošto su na svim radnim tačkama podignute zastave dve države, otpočeo je zajednički rad borbenih posluga Vojske Srbije i Bugarske armije na pripremi raketno – tehničkih sredstava za bojevo gađanje i kontrolno – tehnički pregledi raketa i raketnih sistema „neva“ i „kub“.

Rukovodilac i komandant vežbe general – major dr Miodrag Gordić i brigadni general Duško Žarković zadovoljni su profesionalnim radom i zalaganjem pripadnika 250. raketne brigade Vojske Srbije. Motivisanost i vidno prisutni adrenalin, pogotovu kod mladih raketaša, obećavaju dobre rezultate na predstojećem bojevom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru.

Srpske posluge su kombinovane i čine ih pretežno pripadnici koji će na Vežbi „Šabla 2013“ imati vatreno krštenje, ali tu su kolege koje su miris baruta raketnih projektila već osetile na prethodne dve vežbe na obali Crnog mora.

Iako je reč o kompleksnom zadatku, celodnevni rad naših i bugarskih posluga odvija se u svemu planski i po predviđenoj dinamici, a vrhunac će biti bojevo gađanje 29. avgusta, kao kruna najsloženijeg vida obuke jedinica PVO.

Po dolasku u Šablu, naše generale dočekali su zamenik komandanta ViPVO Bugarske armije, brigadni general Radev i komandant raketne brigade i baze, pukovnik Dimitrov, sa užim delom komande, a očekuje se da će završne pripreme za bojevo gađanje, zajedno sa srpskim generalima, nadgledati i komandant V i PVO Bugarske armije, general Popov.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Припреме ракета и средстава за гађање | FLV