Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.07.2013.

Okrugli sto o odnosu Srbije i NATO



Pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović učestvovao je danas na okruglom stolu u organizaciji „Novog magazina“ o temi „Da li će se menjati odnosi Srbije i NATO posle početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji“. Diskusija je održana u prostoriji Privredne komore Srbije.

Jovanović je govorio u okviru panela „Razvoj i perspektive odnosa Srbije i NATO i mogućnosti saradnje u okviru Partnerstva za mir“. On je tom prilikom istakao da je Republika Srbija u decembru 2007. godine deklarisala vojnu neutralnost, i da je saradnja Srbije i NATO formalno regulisana potpisivanjem Okvirnog dokumenta 2006. godine i pristupanjem Programu „Partnerstvo za mir“.

– Dozvoljeni okvir međunarodne saradnje u oblasti odbrane obuhvata učešće u bezbednosnim aranžmanima Organizacije Ujedinjenih nacija, aktivno učešće u Organizaciji za evropsku bezbednosnu saradnju (OEBS), učešće u aktivnostima Saveta Evrope, zatim učešće u NATO programu „Partnerstvo za mir“, učešće u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije, učešće u regionalnim bezbednosnim inicijativama i bilateralnu saradnju sa zainteresovanim i demokratskim državama, rekao je pomoćnik ministra.

On je dodao i da se sadržaji saradnje Srbije sa NATO odvijaju angažovanjem u mehanizmima Partnerstva za mir kao što su Individualni akcioni plan partnerstva ~(IPAP)~, Proces planiranja i pregleda ~(PARP)~, zatim Individualni program partnerstva i saradnje~ (IPCP)~, Koncept operativnih sposobnosti (OSS) i Program za izgradnju integriteta i smanjenje korupcije ~(BI)~.

– Saradnja se takođe odvija kroz rad Grupe Srbija-NATO za reformu odbrane ~(DRG)~, učešća predstavnika naše zemlje u Parlamentarnoj skupštini NATO, komitetima i radnim grupama dostupnim za partnere, zatim, tokom učešća na sastancima Američko-jadranske povelje (A-5) u kojoj naša zemlja ima status posmatrača, kao i tokom zajedničkih aktivnosti Vojske Srbije i misije ~KFOR~.

Učesnici okruglog stola bili su i načelnica odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir u Sektoru za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova Dijana Ivančić, ambasador Slovačke u Srbiji Nj. E. Jan Varšo, izaslanik odbrane Austrije brigadni general Rajnhard Šoberl. O temi „Srbija, NATO i Evropa“ govorili su profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić, direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić i projekt menadžer Atlantskog saveta Boris Viculin.

U okviru debate, istraživač Ipsos stratedžik marketinga Marko Uljarević predstavio je rezultate istraživanja stavova građana Srbije o NATO i Evropskoj uniji, prema kojima je 53 odsto građana za članstvo u Uniji, a 13 odsto za pristupanje Alijansi.