Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.07.2013.

Završetak školovanja oficira 59. klase Komandno-štabnog usavršavanja




Svečanost povodom završetka školovanja oficira 59. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane održana je danas u Svečanoj sali kasarne „Banjica-2“ u Beogradu.

Po naredbi predsednika Srbije Tomislava Nikolića, najboljim polaznicima, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, uručio je paradne bodeže, a državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Nikolić, diplome o stečenom zvanju komandno-štabnog oficira.

Pozlaćeni bodež, kao prvi u rangu, dobio je major Ljubiša Trajković, posrebren, drugi u rangu, Nebojša Janković, major Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dok su standardne paradne bodeže dobili Boris Risteš, major Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i treći u rangu, major Saša Veličković.

Svečnosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, pomoćnici ministra, člaanovi Kolegijuma načelnika Generalštaba, izaslanik odbrane NR Kine, profesori, porodice, starešine i kolege oficira.

Stručno usavršavanje koje traje jednu školsku godinu, od septembra prošle, do jula tekuće godine, pohađalo je je 55 oficira iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dvojica oficira iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz NR Kine.

Obraćajući se prisutnima načelnik Generalštaba, general Ljubiša Diković posebno je pozdravio najuspešnije u rangu kao i pripadnike stranih oružanih snaga kojima je poručio da pozdrave prijatelje u Kini i Bosni i Hercegovini, i da dalje jačamo saradnju i međusobno poverenje.

  Istakao je da je strateško opredeljenje Republike Srbije da ima snažnu vojsku, da se suprotstavi svim potencijalnim izazovima, rizicima i pretnjama bezbednosti, i da na dostizanju ovog cilja rade zajednički državni i vojni vrh.

– Vojska Srbije nije samo garant mira i bezbednosti. Učešćem u multinacionalnim operacijama naši vojnici i oficiri pomažu tamo gde je najpotrebnije i dižu ugled naše vojske u svetu - rekao je general Diković i istakao da je danas Vojska Srbije institucija od velikog poverenja kod građana, ne samo zbog tradicije, nego zato što briljantno izvršava svoju ustavnu ulogu i uvek je spremna da pomogne građanima kada im je bezbednost ugrožena, ne samo vojno nego i pretnjama koje nose elementarne i druge nepogode.

Obraćajući se slušaocima 59. klase, načelnik Generalštaba je rekao da su zvanje komandno - štabnog oficira stekli vrednim i napornim radom i uspešnom odbranom stručnih radova.

– Tokom školovanja imali ste priliku da se upoznate sa organizacijom i načinom rada komandi i jedinica vojske i organizacijskih jedinica Ministarstva odbrane, uspešno ste rešavali komplikovane taktičke i operativne zadatke i ovladali znanjem iz različitih oblasti, istakao je general i potvrdio da se oficirima, završetkom ovog nivoa usavršavanja, otvara put za dalje napredovanje u karijeri.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić istakao je da je Komandno – štabno usavršavanje veoma bitan nivo školovanja, nakon koga oficir iskazuje samostalnost, zrelost i odgovornost i slobodu u radu, kojim stiče uslov za dalji razvoj karijere.

U svom obraćanju, prvi u rangu, major Ljubiša Trajković, u ime kolega, polaznika 59. klase Komandno – štabnog usavršavanja, istakao je da je dvosemestralno desetomesečno usavršavanje oficira završeno i ova klasa već sutra se javlja na nove ili pređašnje dužnosti.

– Neće više biti kolokvijuma, seminara, vežbi i ispita, ali će svakodnevno obavljanje odgovornih dužnosti zahtevati primenu znanja koja smo tokom usavršavanja stekli i unapredili. Možete biti uvereni da smo individualno i timski spremni da izvršimo dodeljene zadatke i da ćemo dati puni doprinos u budućem radu u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane – rekao je Trajković.

Komandno–štabno usavršavanje je srednji nivo školovanja u sistemu odbrane, posle koga su polaznici osposobljeni za komandovanje taktičkim jedinicama svog roda-službe bataljonskog nivoa, štabne dužnosti u komandama brigadnog nivoa i druge dužnosti u višim komandama Vojske Srbije i organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane.

Osim profesora sa Vojne akademije, polaznicima 59. klase predavali su prvi potpresednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine dr Zorana Mihajlović, ministri prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Žarko Obradović i Rasim Ljajić, dekan Kriminalističko-policijske akademije dr Goran Milošević i drugi domaći i inostrani predavači.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Додела признања | FLV
Други у рангу, мајор Небојша Јанковић, Оружане снаге БиХ  | FLV
Tрећи у рангу, мајор Саша Величковић  | FLV
Генерал Љубиша Диковић  | FLV
Први у рангу, мајор Љубиша Трајковић | FLV