Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.06.2013.

Intenziviranje vojne saradnje sa Češkom



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović primio je danas delegaciju Ministarstva odbrane Češke Republike. U sastavu delegacije bili su načelnik Kabineta ministra odbrane František Šulc, dosadašnji izaslanik odbrane Češke Republike u Srbiji pukovnik Lorant Kurtoši, novi izaslanik odbrane Češke Republike u Srbiji pukovnik Jozef Vojtek i Pavel Filipek iz Odeljenja za vojne veterane Ministarstva odbrane Češke Republike.

U prijateljskom i otvorenom razgovoru ocenjeno je da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, praćeni intenzivnim političkim i ekonomskim dijalogom, uz saglasnost o mnogim pitanjima od obostranog interesa. Izražena je i zahvalnost Češkoj na podršci članstvu Republike Srbije u EU.

Saradnja u oblasti odbrane je razvijena i odvija se  u oblasti vojnog obrazovanja, logistike, ABHO i standardizacije. Uspostavljena je odlična vojno-vojna saradnja i susreti na najvišem nivou. Istaknuta je i dobra saradnja NATO Centra izuzetnosti ABHO iz Viškova i CUK ABHO iz Kruševca, kao i Univerziteta odbrane u Beogradu i Brnu.

Jovanović je preneo ključne spoljnopolitičke stavove Srbije uz napomenu da Srbija ulaže maksimalne napore kako bi se ispunili svi potrebni uslovi za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali bez ugrožavanja nacionalnih i državnih interesa. On je pohvalio  spremnost Češke Republike da podrži Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji i zahvalio Ambasadi Češke u Beogradu – kao kontakt ambasadi za saradnju Srbije sa NATO na pruženoj pomoći kroz podršku u radu Grupe Srbija - NATO za reformu odbrane, kao i finansiranje reforme sistema odbrane i različite aktivnosti kroz Poverilačke fondove Partnerstva za mir. Naglašeno je da u narednom periodu treba pronaći modalitete za unapređenje  vojnoekonomske saradnje.

Pomoćnik ministra je istakao da su za Srbiju značajna češka iskustva po pitanju  bezbednosnih i odbrambenih aspekata priključenja EU, posebno u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, učešća u borbenim grupama EU, saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom, kao i iskustva iz učešća u multinacionalnim operacijama i planiranju budžeta sistema odbrane.

František je kao doprinos prijateljskim odnosima dva naroda i oružanih snaga istakao češku donaciju,  zvono koje je danas darivano manastiru Sveti Đorđe u Ćelijama kod Lajkovca, gde su sahranjeni srpski i austrougarski vojnici nakon Kolubarske bitke 1914. godine.

On je  preneo spremnost češke strane za dalje intenziviranje bilateralne vojne saradnje, kao i razmenu iskustva vojnih veterana.
 
Značajna aktivnost bilateralne vojne saradnje u toku ove godine je i učešće pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Češke na vežbi ~CAPABLE LOGISTICIAN 2013 ~koja je održana u Slovačkoj od 8. do 23. juna ove godine, uz podršku Međunarodnog logističkog koordinacionog centra iz Praga.