Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.06.2013.

U Domu vojske otvorena izložba „250 godina Šajkaškog bataljona“



Povodom 250 godina od osnivanja Šajkaškog graničarskog bataljona, vojne formacije Rečne flotile koja je 1763. godine nastala na prostoru jugoistočne Bačke, Medija centar „Odbrana“, u saradnji s Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, Vojnim arhivom, Vojnim muzejom iz Beograda i Centrom za razvoj Šajkaške, priredio je izložbu „250 godina Šajkaškog bataljona”, koja je svečano otvorena danas u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

Na otvaranju su govorili v.d. direktora Istorijskog arhiva Grada Novog Sada dr Milan Paroški, admiral u penziji Boško Antić i direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković. U okviru izložbe prikazan je i dokumentarni film o srednjovekovnim šajkašima u Komoranu, autora Zdenka Popa.

Paroški je rekao da su napravili mali podvig baveći se arhivistikom, jer su morali da istraže šta je to Šajkaška i kako je srpska vojska bila organizovana u Podunavlju i Potisju, a da bi posetioci razumeli karakter izložbe insistirali su na autentičnosti i valjanosti dokumenata.

Antić je izrazio zadovoljstvo time što otvara izložbu ovakvog tipa posle 40 godina bavljenja istorijom ratovanja na Dunavu i Savi.

- Duga je istorija šajkaša koji su obeležili ratovanja na našim rekama. To su bili pravi profesionalci, koji su živeli specifičan život. Bili su junaci koji su poštovali red i disciplinu, istakao je Antić i naglasio da uvek treba obeležavati sve naše jubileje na ovakav način.

Potpukovnik Marković je, takođe, iskazao zadovoljstvo pruženom prilikom da MC „Odbrana“ učestvuje u obeležavanju jubileja Šajkaškog bataljona.

- Tokom cele godine biće realizovan niz aktivnosti tim povodom, i drago nam je što možemo da damo svoj neposredni doprinos, rekao je direktor MC „Odbrana“.

Izložba je organizovana u 13 tematskih celina i predstavljena na 32 izložbena panela koja sadrže arhivsku građu iz Fonda Magistrata slobodnog kraljevskog grada Novog Sada i arhivsku građu Vojnog arhiva u Beogradu o revolucionarnim dešavanjima 1848/1849. godine.

Posetioci izložbe, otvorene do 13. jula, mogu da vide repliku zastave Srpskog vojvodstva iz 1848. godine, maketu šajke iz 16. veka, uniforme šajkaša, ilustracije i uniforme šajkaša iz rukopisa admirala Boška Antića „O šajkašima“.



photoFOTOGALERIJA