Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.06.2013.

Sastanak pomoćnika ministra Jovanovića sa predstavnicima Mašinskog fakulteta i Fakulteta bezbednosti



U Sektoru za politiku odbrane održan je sastanak pomoćnika ministra za politiku odbrane Miroslava Jovanovića sa predstavnicima Mašinskog fakulteta i Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, prof. dr Momčilom Milinovićem i prof. dr. Željkom Ivanišem.

Teme sastanka bile su analiza dosadašnjeg toka realizacije naučno-istraživačkog projekta „Rentabilni izbor novih tehnologija i koncepcija odbrane kroz društvene promene i strateške orijentacije Srbije u 21. veku“ i mogućnost Ministarstva odbrane da ubuduće podržava projekat.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i prosvete i predstavlja oblik civilno-vojne saradnje, budući da su njegovi glavni nosioci civilne akademske ustanove, ali je u istraživačkom timu (uz odobrenje ministra odbrane) od 2010. godine, angažovan određeni broj pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Na sastanku je zaključeno da Sektor za politiku odbrane, kao osnovna unutrašnja jedinica Ministarstva odbrane nadležna za planiranje naučne delatnosti, predstavlja referentnu tačku preko koje je moguće i potrebno nadalje koordinirati angažovanje lica i ustanova iz sistema odbrane u ovom značajnom projektu.

Pomoćnik ministra naglasio je spremnost Ministarstva odbrane da institucionalno pomogne svaki vid naučnoistraživačke delatnosti za koji se utvrdi da može teorijski i praktično unaprediti efikasnost rada sistema odbrane. U tom kontekstu, predložio je izradu Memoranduma o razumevanju kojim bi dugoročno bila definisana saradnja MO, Mašinskog i Fakulteta bezbednosti na ovom projektu.

Dogovoreno je da Direkcija za upravljanje projektima Sektora za budžet i finansije MO, u saradnji sa rukovodiocem projekta (prof. Milinovićem), Upravom za strategijsko planiranje i Vojnom akademijom, uradi  analizu efikasnosti dosadašnjeg toka realizacije projekta, identifikuje ključna dostignuća, ostvarenu korist za sistem odbrane i najznačajnije teškoće na koje se naišlo u dosadašnjem radu, kao i da izradi dinamički predlog daljih zajedničkih aktivnosti.

Sastanku su prisustvovali načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane MO, general-major prof. dr Mitar Kovač i direktor Direkcije za upravljanje projektima Sektora za budžet i finansije MO, dr Proda Šećerov.