Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.06.2013.

Saradnja Republike Srbije sa ~OPCW~



Delegaciju Organizacije za zabranu hemijskog oružja ~(Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons-OPCW)~, koju je predvodio šef odseka za obuku Inspektorata ~OPCW~ Franc Ontal, primio je pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović i tom prilikom istakao da je poseta delegacije ~OPCW~ Ministarstvu odbrane potvrda kontinuiteta uspešne saradnje Republike Srbije sa ~OPCW~ u oblasti implementacije Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju.

Saradnja sa ~OPCW~ u oblasti zaštite od hemijskog oružja značajno doprinosi promociji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na međunarodnom planu, pre svega kapaciteta i aktivnosti CUK ABHO kao Regionalnog centra za obuku kadrova u oblasti zaštite od oružja za masovno uništavanje, Vojnomedicinske akademije i drugih kapaciteta kojima u ovoj oblasti raspolaže Republika Srbija.

Centar za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu u saradnji sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja i u 2013. godini nastavlja tradiciju započetu 2007. godine, sa realizacijom treninga za inspektore ~OPCW~ sa visoko toksičnim hemikalijama koji će i ove godine, u vremenu od 29. septembra do 4. oktobra, godine biti realizovani u Republici Srbiji.

Franc Ontal je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Republikom Srbijom i zahvalio se na pomoći koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pruža Inspektoratu ~OPCW~ tokom realizacije treninga inspektora ~OPCW~ sa visoko toksičnim hemikalijama. U svetlu aktuelne situacije u vezi sa upotrebom hemijskog oružja u Siriji, posebno je istakao značaj i iskustva sa vežbe „Istraga navodne upotrebe hemijskog oružja“ koju je Inspektorat ~OPCW~, u saradnji sa CUK ABHO i Vojnomedicinskom akademijom, tokom 2012. godine realizovao u Republici Srbiji.

Republika Srbija je od potpisivanja Konvencije o zabrani hemijskog oružja ispunila ključne obaveze koje Konvencija predviđa za sve države članice i usvojila dokumente neophodne za njenu neposrednu implementaciju, što je rezultiralo brojnim aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije realizuje u saradnji sa ~OPCW~ u oblasti zaštite od hemijskog oružja.