Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.06.2013.

Promocija monografije „Vojna služba bezbednosti u Srbiji“



Monografija „Vojna služba bezbednosti u Srbiji“, autora Svetka Kovača i Irene Popović Grigorov biće predstavljena javnosti 21. juna u 14 časova u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije.

Knjiga je koncipirana tako da čitaocima otvara mogućnost da sagledaju istorijski razvoj vojne službe bezbednosti, delokrug i nadležnosti, mehanizme kontrole, organizaciju i rukovođenje i druga pitanja od značaja za njen rad.

Ova monografija izraz je ne samo želje Vojnobezbednosne agencije da prikaže istorijski put i najveće probleme kojima se služba bavila u najtežim vremenima za Srbiju i Jugoslaviju, već i volje da na ovaj način otvori svoja vrata široj javnosti i otkrije neke od svojih dobro čuvanih tajni.

Pozadina istorijskih događaja, naročito velikih, satkana je od sudbina njihovih, često nepoznatih učesnika i svedoka. Tim tragom su u knjizi ispričani najzanimljiviji i najznačajniji slučajevi iz rada službe, poput pokušaja nemačke obaveštajne službe da se domogne tajnih podataka o našem lovačkom avionu IK-3, kao i neobičan život i sudbina jednog kraljevog oficira.

Posebnu vrednost knjige predstavlja činjenica da se u njoj prvi put otvara svet velikih tajnih operacija koje su vođene da bi se presekla obaveštajna delatnost stranih službi u vojsci, kao i da bi se suprotstavilo terorističkim pretnjama, naročito albanskih separatista.

O knjizi će govoriti recenzent dr Bojan Dimitrijević i autori.

Molimo vas da akreditacije za praćenje ovog događaja pošaljete na ~info@mod.gov.rs~, do 11 časova sutra, 21. juna.